Skip to main content

Δ. Νεάπολης Συκεών: Καταδικάζει ομόφωνα με ψήφισμα τις επιθέσεις στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Το ψήφισμα εισηγήθηκε η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μετά τα επεισόδια στο εκπαιδευτικό συγκρότημα του Ευόσμου.

Στην καταδίκη των επιθέσεων στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου από άτομα φασιστικών χώρων προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με ομόφωνο ψήφισμα που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου, τονίζοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα» και «δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία».

Το ψήφισμα εισηγήθηκε η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή τα επεισόδια στο εκπαιδευτικό συγκρότημα του Ευόσμου, με το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει ταυτόχρονα την ανάληψη πρωτοβουλιών στα σχολεία και άλλων εκδηλώσεων για την ενημέρωση των νέων και την ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης και την εμπέδωση αντιφασιστικού και αντιναζιστικού κλίματος.

«Είμαι από αυτούς που εδώ και χρόνια, ακόμη και τότε που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, είχα πει ότι μπορεί να είχαμε αυτό το δικαστικό αποτέλεσμα αλλά τα αβγά του φιδιού υπάρχουν διάσπαρτα παντού και σε όλη τη χώρα, και τα φίδια κυκλοφορούν ακόμη. Πρέπει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη γιατί δεν απέχουμε πολύ από το να ξαναδούμε στο ναό της Δημοκρατίας, στο Κοινοβούλιο, φορείς αυτών των εγκληματικών, φασιστικών, ναζιστικών και ρατσιστικών ιδεών. Είναι ζήτημα τιμής, δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και σεβασμού του δημοκρατικού πολιτεύματος να ενημερώσουμε τη νέα γενιά για τη φασιστική και ναζιστική θηριωδία και να αποκλείσουμε κάθε τέτοιο στοιχείο», τόνισε μεταξύ άλλων στη σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Κάνοντας, δε, αναφορά στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε και υλοποίησε ο δήμος, με κορυφαία αυτή της εβδομάδας αντιπολεμικού-αντιφασιστικού κινηματογράφου στους Δημοτικούς Θερινούς Κινηματογράφους την περίοδο του 2021, δήλωσε, «ανοιχτός σε κάθε πρόταση και ιδέα που μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση». Να σημειωθεί ότι οι προβολές που προγραμματίστηκαν στα σχολεία δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω των συνθηκών της πανδημίας και του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Έτσι, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

-να σταλεί το ψήφισμα σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του δήμου,

-να πραγματοποιηθούν περιοδείες στα σχολεία και συναντήσεις με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς,

-να προγραμματιστούν προβολές αντιπολεμικών-αντιφασιστικών-αντιναζιστικών ταινιών και ντοκιμαντέρ για τις σχολικές κοινότητες,

-να προγραμματιστεί μεγάλη μουσική εκδήλωση-συναυλία αντιπολεμικού-αντιφασιστικού-αντιναζιστικού περιεχομένου, και

-να προωθηθεί μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής, ποίησης και δοκιμίου, που θα προβληθούν σε ειδική εκδήλωση.

Το ψήφισμα

Αναλυτικά το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών κατά την προχθεσινή (26.1.2022) συνεδρίασή του έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει την τραμπούκικη φασιστική επίθεση που δέχτηκαν γονείς και μαθητές έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου.

»Το πρωί της Τρίτης 18.1 γονείς και μαθητές βρέθηκαν έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου να ενημερώσουν για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 20.1 στο Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου.

»Μετά από μισή ώρα, και ενώ οι μαθητές οργανώνονταν για να προχωρήσουν σε συνέλευση, φασιστικές ομάδες, οι οποίες δεν προερχόντουσαν μόνο μέσα από το σχολείο, πραγματοποίησαν επίθεση σε μαθητές, αλλά και σε γονείς που τους συμπαραστέκονταν, ενώ κατέβασαν το πανό που ζητούσε ‘‘Μόρφωση και υγεία για τους μαθητές’’.

»Την επόμενη μέρα συνέχισαν την επίδειξη δύναμης και με τη συμμετοχή εξωσχολικών πέταξαν τρικάκια με εθνικιστικό περιεχόμενο και κόλλησαν αφίσες εθνικιστικών ομάδων, ενώ προέτρεπαν και στη μη χρήση μάσκας.

»Απείλησαν και εκφόβισαν εκπαιδευτικούς, πρακτική που έχει επαναληφθεί το προηγούμενο διάστημα στο σχολείο από άτομα κυρίως που δεν είναι μαθητές ή που κρύβονται πίσω από τις μάσκες για να μην αναγνωριστούν.

»Οι φασιστικές ομάδες χτυπούν σε μια περίοδο που είναι οξυμένα τα προβλήματα και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε αναβρασμό, για να εκφοβίσουν.

»Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως και στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, κάνουν επιθέσεις σε μαθητές που διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο.

»Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ποιος είναι ο ρόλος τους! Ξέρουμε ότι σιχαίνονται κάθε έννοια οργάνωσης, αγώνα, συλλογικής διεκδίκησης!

»Δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα!

»Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία.

»Οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία μας.

»Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τους γονείς, όλη την κοινωνία να επιδείξουν μηδενική ανοχή απέναντι στη ρητορική του μίσους, της βίας του φασισμού και των

εκπροσώπων του.

»Τα σχολεία πρέπει να είναι χώροι διαλόγου και δημοκρατικής λειτουργίας, ο φόβος, οι απειλές και η βία των φασιστών δεν χωρούν σε αυτά.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει τις φασιστικές ιδέες και πρακτικές και θα πάρει κάθε μέτρο για να τις σταματήσει».