Skip to main content

Δ. Ωραιοκάστρου: Εκδήλωση μνήμης στο Μελισσοχώρι για τους ήρωες του 1913

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, στο Μελισσοχώρι στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας από τις 11 το πρωί.

Την επέτειο της 19ης Ιουνίου 1913, ημέρα έναρξης του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, τιμά ο δήμος Ωραιοκάστρου με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, στο Μελισσοχώρι.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας, στον χώρο όπου ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της τριήμερης μάχης του Κιλκίς-Λαχανά το 1913 μεταξύ των ελληνικών και των βουλγαρικών δυνάμεων και όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη.

Τις ημέρες εκείνες το Μελισσοχώρι εισήλθε δυναμικά στη νεότερη Εθνική Ιστορία, καθώς εκεί εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού, υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο που διηύθυνε τις νικηφόρες μάχες του Κιλκίς-Λαχανά. Η συμβολή των κατοίκων του Μελισσοχωρίου στη νικηφόρα έκβαση των μαχών υπήρξε καθοριστική και αποφασιστική, καθώς η συμμετοχή τους ήταν πάνδημη.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11 το πρωί με έπαρση της Ελληνικής Σημαίας. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, κ. Θεολόγο, τοποτηρητή της μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την Covid-19.