Skip to main content

Δ. Θερμαϊκού: Με συσκευές τηλεματικής εξοπλίζονται τα απορριμματοφόρα

Πρόκειται για δωρεά η οποία περιλαμβάνει εξοπλισμό για δώδεκα οχήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Νέα εποχή ξημερώνει για το έργο της καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού με την εξασφάλιση σημαντικής διευκόλυνσης μέσω σύγχρονου συστήματος συσκευών τηλεματικής παρακολούθησης απορριμματοφόρων, μετά την ευγενική δωρεά της εταιρείας Link Technologies SA.

Δωρεά η οποία περιλαμβάνει εξοπλισμό για δώδεκα οχήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, καθώς και όλες τις απαραίτητες τηλεπικοινωνιακές και συνδρομητικές υπηρεσίες για διάστημα δώδεκα μηνών, εξασφαλίζοντας καλύτερο προγραμματισμό των δρομολογίων και ως εκ τούτου καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Η εγκατάσταση των συσκευών εποπτείας ξεκινάει άμεσα, υποσχόμενη να ενισχύσει τις προσπάθειες της Διοίκησης Θερμαϊκού για εξορθολογισμό και αναβάθμιση της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Προσπάθειες με απώτερο στόχο την αυτονόμηση του Δήμου στον τομέα αυτό και εξυπηρέτηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων με ιδίες δυνάμεις και υποδομές.

Στην κατεύθυνση αυτή και προς αντιστροφή μιας κατάστασης πλήρους απαξίωσης και διάλυσης που παρελήφθη το Σεπτέμβριο του 2014, με σχεδόν ολοκληρωτική απουσία λειτουργικού στόλου οχημάτων, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε:

• Προμήθεια πέντε απορριμματοφόρων, π/υ 500.000,00 ευρώ, ενώ μέσα στο 2019 αγοράζονται άλλα επτά.
• Προμήθεια 1300 κάδων καθαριότητας, 115 κάδων παραλίας και 45 επιστηλίων.
• Κατάθεση φακέλου στο «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπ. Εσωτερικών, με την έγκριση του οποίου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 200.000,00 ευρώ για αγορά εξοπλισμού, που το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενισχύσει την Υπηρεσία.
• Ολοκλήρωση τοπικού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με έναρξη εφαρμογής μέσα στο 2019.
• Υπογραφή σύμβασης για την περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων.
• Επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέους τομείς Ανακύκλωσης, όπως καμένους λαμπτήρες, ορυκτέλαια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μεταχειρισμένα ελαστικά, ενδύματα και υποδήματα, ενώ πέτυχε να αυξήσει την ποσότητα συλλεχθέντων ανακυκλώσιμων συσκευασιών (μπλε κάδοι) κατά 62%, από το 2014 στο 2018.
• Σύνταξη και υποβολή φακέλου στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου», π/υ 532.000,00 ευρώ, με σκοπό την ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.
• Ένταξη στο Interreg «BIOREAL» για κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης σε χώρο στην περιοχή «Τριεθνές» – όρια μεταξύ Επανομής, Μηχανιώνας και Περαίας –, με στόχο τη μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων.

Ενέργειες σταθερά προσανατολισμένες αφενός στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και υπηρεσιών αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου στην ανάπτυξη ενός ισχυρού μοντέλου κυκλικής οικονομίας, με οφέλη αδιαμφισβήτητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και την ενίσχυση των οικονομικών του Δήμου.