Skip to main content

Το σχέδιο του δήμου για να αναζωογονηθούν δέκα εμπορικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Το project πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των περίπου 29,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Ζέρβας: Το όραμα γίνεται πράξη

Νέα, ισχυρή ταυτότητα φιλοδοξεί να δώσει σε δέκα εμπορικούς δρόμους σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα μέσα από το πρόγραμμα για την οικονομική ανασυγκρότηση και την αστική αναζωογόνησή τους.  

Το αναπτυξιακό πρότζεκτ, το οποίο, όπως επισημαίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενσωματώνει πολιτικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την αστική ανθεκτικότητα, βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των περίπου 29,7 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς εντάσσεται στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ζέρβας: Το όραμα γίνεται πράξη

«Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε 29,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για 10 εμπορικούς δρόμους της πόλης. Καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας και τώρα περνάμε στην υλοποίηση. Αστική και εμπορική αναζωογόνηση, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, προσβασιμότητα -αυτός είναι ο στόχος μας. Θεσσαλονίκη πόλη ζωντανή, εμπορική, με ισχυρές τοπικές αγορές, πόλη προσβάσιμη, έξυπνη, όμορφη, καθαρή, δημόσιος χώρος αξιώσεων. Αντιστρέφουμε την εικόνα εγκατάλειψης, ενισχύουμε την τοπική οικονομία, συμβάλλουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων εισοδημάτων», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει μέρα με τη μέρα. Το όραμα γίνεται πράξη».

Δέκα εμπορικοί δρόμοι

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μήτρου, ο σχεδιασμός του δήμου αφορά στοχευμένες παρεμβάσεις σε δέκα εμπορικούς δρόμους, που επιλέχθηκαν έπειτα από συνεργασία με τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες -με σχετικές αποφάσεις των συμβουλίων τους- κι έπειτα από τεχνικό έλεγχο από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις θα εξελιχθούν στους ακόλουθους δρόμους:

Στην Εγνατία

Στην Ολύμπου

Στην Κολωνιάρη

Στην Παναγίας Φανερωμένης

Στην Κλαυθμώνος

Στην Παπάφη

Στην 25ης Μαρτίου

Στη Μάρκου Μπότσαρη

Στη Βενιζέλου (Τριανδρία)

Στην Ελευθερίας (Τριανδρία)

Στο πλαίσιο των έργων στόχοι είναι να ενισχυθεί το αστικό πράσινο, να υπογειοποιηθούν οι κάδοι, να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, να γίνουν ανακατασκευές στα πεζοδρόμια και να αναβαθμιστεί ο φωτισμός με σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ακόμη  έξυπνα συστήματα και εφαρμογές, όπως ενδεικτικά η δημιουργία καθιστικών σημείων όπου θα μπορεί να γίνεται φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ, η εγκατάσταση συστήματος αποτροπής στάθμευσης σε ράμπες ΑμΕΑ, η τοποθέτηση κεντρικά ελεγχόμενου συστήματος διαχείρισης νερού άρδευσης ή η διαμόρφωση έξυπνων διαβάσεων πεζών.

Στις εμπορικές ζώνες θα τοποθετηθούν χάρτες, ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες τους, ενώ προβλέπονται και σειρά παρεμβάσεων για τη βελτίωση του μικροκλίματος στις υπό ανάπλαση περιοχές.

Δείτε φωτογραφίες από τον σχεδιασμό του πρότζεκτ: