Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Η επόμενη μέρα μετά τις καρατομήσεις των Τσαβλή - Ακριτίδου

Το παρασκήνιο της αποπομπής του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της αντιδημάρχου Παιδείας - Οι πιθανοί αντικαταστάτες.

Σοβαρές πολιτικές παρενέργειες προκάλεσαν στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης οι εκτός λίστας εμβολιασμοί σε δύο ιδρύματα της πόλης. Η εμπλοκή σε αυτήν την υπόθεση του Δρόσου Τσαβλή και της Δήμητρας Ακριτίδου οδήγησαν στην αποπομπή τους, με απόφαση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, από τις θέσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της αντιδημάρχου Παιδείας. Προηγουμένως και οι δύο είχαν αρνηθεί να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, γεγονός που ανάγκασε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να τους αποπέμψει.

Από το πρωί χθες, άρχισαν να φτάνουν στο γραφείο του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα πληροφορίες ότι ο κ. Τσαβλής και η κ. Ακριτίδου είχαν ανάμειξη στην υπόθεση της εκτός λίστας ΕΟΔΥ εμβολιασμών στα ιδρύματα "Άγιος Παντελεήμονας" και "Άγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης. Αμέσως ο κ. Ζέρβας κάλεσε στο γραφείο του την αντιδήμαρχο Παιδείας η οποία είχε εμβολιαστεί εκτός λίστας σε ένα από τα δύο ιδρύματα στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζεται ως γιατρός η κόρη της. Η ίδια επιβεβαίωσε το γεγονός, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι έκανε ένα από τα αδιάθετα εμβόλια και πως ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Ωστόσο ο κ. Ζέρβας δεν δέχθηκε αυτήν τη δικαιολογία και της ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή της. Εκείνη αρνήθηκε, γεγονός που οδήγησε τον δήμαρχο να την αποπέμψει.

Στη συνέχεια ο κ. Ζέρβας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Τσαβλή ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος είναι γιατρός σε ένα από τα δύο ιδρύματα, φέρεται να έβαλε εκτός λίστας εμβολιασμού δύο συγγενικά του πρόσωπα, τη μητέρα του και τον αδελφό του. Ο ίδιος παραδέχθηκε στον δήμαρχο ότι πράγματι συνέβη αυτό, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα εμβόλια ήταν αδιάθετα και σε διαφορετική περίπτωση θα καταστρέφονταν. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε χρόνος για να αναζητηθούν άλλοι προς εμβολιασμό, λέγοντας πως τα οκτώ από τα είκοσι αδιάθετα εμβόλια τελικά καταστράφηκαν. Όταν, δε, του ζητήθηκε να παραιτηθεί αρνήθηκε κι εκείνος με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί, όπως και η κ. Ακριτίδου, με μία λακωνική ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε, το μεσημέρι, συνεδρίαση της διευρυμένης Εκτελεστικής Επιτροπής στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους συμβούλους και συνεργάτες του για τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί και για την απόφασή του να αποπέμψει τα δύο στελέχη της διοίκησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εάν ο κ. Τσαβλής επιμείνει στην άρνησή του να παραιτηθεί τότε δεν μένει άλλη λύση από τη διαγραφή του, μετά την οποία χάνει αυτοδικαίως το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Αργά χθες το βράδυ ο κ. Τσαβλής εξέδωσε μία πολύ αιχμηρή ανακοίνωση κατά του δημάρχου τον οποίο κατηγόρησε ότι τοποθετεί τις προσωπικές του φιλοδοξίες «πιο πάνω από τη δικαιοσύνη και την ηθική» ζητώντας σαν «άλλος Λουδοβίκος ΙΔ» την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Παρατυπίες με εμβολιασμούς: Πυρ Τσαβλή κατά Ζέρβα για την καρατόμηση

Στη συνέχεια ο κ. Ζέρβας είχε επικοινωνία με ηγετικό κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας καρπός της οποίας υπήρξε η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος η οποία ενημέρωνε ότι «με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Δήμητρας Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».

Οι πιθανοί αντικαταστάτες

Μετά τα χθεσινά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καλείται πλέον να λύσει μια εξίσωση με τρεις αγνώστους, καθώς θα πρέπει να βρει τρία πρόσωπα τα οποία θα καταλάβουν τις θέσεις του κ. Τσαβλή και της κ. Ακριτίδου, αλλά και τη θέση εκείνου ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος για να εκλεγεί πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Η επίλυση αυτής της εξίσωσης δεν είναι εύκολη καθώς τα κουκιά είναι μετρημένα.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να ανήκει στη δημοτική ομάδα του δημάρχου. Δεδομένης της αποπομπής του κ. Τσαβλή (η κ. Ακριτίδου δεν ανήκει στην παράταξη του κ. Ζέρβα) η ομάδα διαθέτει πλέον εννέα μέλη εκ των οποίων έξι είναι αντιδήμαρχοι (Αβαρλής, Αηδονόπουλος, Καραγιάννη, Κυριζίδης, Λεκάκης, Τανιμανίδου), η Ιωάννα Σπανού είναι πρόεδρος στο ίδρυμα "Άγιος Στυλιανός", ο Δημήτρης Δαγκλής είναι υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας και η μόνη που είναι χωρίς ρόλο είναι η Ναταλία Βαρσάμη η οποία όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζέρβας θα επιλέξει για αντικαταστάτη του κ. Τσαβλή έναν εκ των αντιδημάρχων. Μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο Χάρης Αηδονόπουλος ο οποίος έχει θητεύσει σε θέσεις προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και έχει ήπιο πολιτικό προφίλ. Επιπλέον, οι κ. Αβαρλής, Κυριζίδης και Λεκάκης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη θέση. Το ίδιο ισχύει για την κ. Τανιμανίδου, η οποία ενδέχεται να αναλάβει για λίγες μέρες και το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας έως ότου οριστεί νέος αντιδήμαρχος. Θα αποτελούσε έκπληξη τυχόν επιλογή για τη θέση του κ. Τσαβλή, της αντιδημάρχου Μαρίας Καραγιάννη, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Για τη θέση της κ. Ακριτίδου, πιθανότατα να επιλεγεί ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ο οποίος είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Παιδείας και επί Μπουτάρη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαρμπουνάκης είχε εκλεγεί με την παράταξη "ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη" του Σπύρου Βούγια, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε και ορίστηκε στη συνέχεια εντεταλμένος σύμβουλος. Επίσης, για το κενό που πιθανότατα θα προκύψει από τη μετακίνηση κάποιου/ας αντιδημάρχου στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, πιθανότατα να αξιοποιηθεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από άλλες παρατάξεις (Κοσμοπούλου, Ιακώβου κ.ά.).