Skip to main content

Daily Mail -Επικεφαλής ΠΟΥ: «Πιστεύει ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο»

Η επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι πως «όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι» σχετικά με την προέλευση της Covid

Δημοσίευμα μεταδίδει πως ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) φέρεται να πιστεύει ότι η πανδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε από κινεζικό εργαστήριο, υποστηρίζει ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Υπογραμμίζεται ότι η επίσημη θέση του ΠΟΥ είναι πως «όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι» σχετικά με την προέλευση της Covid. Τώρα, κυβερνητική πηγή αναφέρει στη Daily Mail ότι ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε πρόσφατα εκμυστηρευτεί σε ανώτερο Ευρωπαίο πολιτικό ότι η πιο πιθανή εξήγηση ήταν ένα καταστροφικό ατύχημα σε ένα εργαστήριο στη Γουχάν, όπου οι λοιμώξεις εξαπλώθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2019.

Η Mail on Sunday αποκάλυψε για πρώτη φορά τις ανησυχίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου οι επιστήμονες χειρίζονταν κορονοϊούς που είχαν πάρει από νυχτερίδες σε σπηλιές.

Υπενθυμίζεται πως ο Δρ Τέντρος ενημέρωσε τα κράτη - μέλη σχετικά με την πανδημία, αυτό τον μήνα, παραδεχόμενος: «Δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις για το από πού προήλθε ή πώς εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό».

«Η κατανόηση της προέλευσης του ιού είναι πολύ σημαντική από επιστημονικής άποψης για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών» είχε προσθέσει.

«Αλλά από ηθική άποψη, το οφείλουμε επίσης σε όλους εκείνους που υπέφεραν και πέθαναν, αλλά και στις οικογένειές τους. Όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Πρέπει να επιταχύνουμε και να δράσουμε με την αίσθηση του επείγοντος. Όλες οι υποθέσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι μέχρι να έχουμε στοιχεία που να μας επιτρέπουν να αποκλείσουμε ή να απορρίψουμε ορισμένες υποθέσεις» είχε τονίσει έπειτα.

Όπως είχε πει στο τέλος, το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη αυτή η επιστημονική έρευνα να διαχωριστεί από την πολιτική. Ο τρόπος για να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση είναι οι χώρες να μοιράζονται τα δεδομένα και τα δείγματα με διαφάνεια και χωρίς την παρέμβαση οποιασδήποτε κυβέρνησης. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει επιτυχώς αυτό το επιστημονικό έργο είναι η πλήρης συνεργασία όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα του SARS-CoV-2».