Skip to main content

Δανιηλίδης για Παιδιατρικό: Οι απαιτούμενες αλλαγές δεν εκτρέπουν το χρονοδιάγραμμα

Ο δήμαρχος απηύθυνε πρόσκληση να εξετάσουν από κοινού με τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους τη μετατροπή των σχεδίων που προωθήθηκαν.

Τη μεγάλη ανάγκη να επανεξεταστούν τα σχέδια που προωθήθηκαν για τη σημειακή βελτίωση του υφιστάμενου κεντρικού οδικού άξονα προς το Φίλυρο, όπου θα κατασκευαστεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, με στόχο να γίνει ασφαλέστερη η προσέγγιση προς αυτό, τόνισε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ασκώντας παρέμβαση στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την παρουσίαση της εξέλιξης του έργου.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Έτοιμο στα τέλη του 2025 το παιδιατρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Φίλυρο

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022, στο Κλειστό Γυμναστήριο Φιλύρου, παρουσία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, του υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη, του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας γραμματέα Μάριου Θεμιστοκλέους, της αντιπεριφερειάρχισσας της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλια, δημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών.

Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Πολιτείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους και στους εκπροσώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, απηύθυνε πρόσκληση να εξετάσουν από κοινού με τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους τη μετατροπή των σχεδίων που προωθήθηκαν για τη σημειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου άξονα λεωφ. Γεωργίου Παπανικολάου-Κωνσταντινουπόλεως-Φίλυρο, δεδομένου ότι «οι όποιες αλλαγές σε καμιά περίπτωση δεν εκτρέπουν το χρονοδιάγραμμα του έργου», όπως τόνισε.

Εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την «ευγνωμοσύνη μας προς τους δωρητές και εκ μέρους των πολιτών όλων των περιοχών για το μεγάλο και σπουδαίο αυτό έργο, που τόσο έλλειπε από τη Θεσσαλονίκη και όλη τη βόρεια Ελλάδα», ο Σίμος Δανιηλίδης στάθηκε στις οδικές προσβάσεις προς το χώρο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι «το σχέδιο που προωθήθηκε δεν διασφαλίζει πλήρως την ασφαλή κίνηση προς και από το νοσοκομείο».

«Η μελέτη που προωθήθηκε και δημοπρατήθηκε δεν επιτυγχάνει τον στόχο της ενίσχυσης της ασφάλειας κατά την προσέγγιση στο νοσοκομείο. Πρέπει να γίνουν άμεσες τροποποιήσεις και αλλαγές, τουλάχιστον στο τμήμα της λεωφ. Γεωργίου Παπανικολάου, όπου η χάραξη βρίσκεται εκτός ορίων ρυμοτομίας και υλοποιείται σε βάρος εκτάσεων χαρακτηρισμένων ως χώρων στάθμευσης οχημάτων. Η μετατόπιση της χάραξης εντός του ρυμοτομικού σχεδίου, που αποτελεί δημόσιο χώρο, μπορεί να γίνει άμεσα χωρίς να υπάρξει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος εκτροπής του χρονοδιαγράμματος. Αυτό θα συμβάλλει επιπλέον στην εξάλειψη μεγάλων κινδύνων για ατυχήματα -ή και δυστυχήματα- σ’ αυτό το τμήμα της λεωφόρου που το οδόστρωμα στενεύει απότομα και ακολουθούν επικίνδυνες στροφές έως και στη στροφή Φιλύρου», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, απευθύνοντας έκκληση στον εκπρόσωπο της Πολιτείας «να συζητήσουμε από κοινού οι τρεις δήμοι για τη βελτίωση του οδικού άξονα».

Όπως είπε ο Σίμος Δανιηλίδης, αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ νωρίτερα και έγκαιρα, καθώς από το 2018 «είχαμε καταθέσει το κοινό υπόμνημα των τριών δημάρχων και του σεβασμιότατου δεσπότη μας, μαζί με πολλά άλλα στοιχεία, που αποδεικνύαμε την ανεπάρκεια του οδικού άξονα στο να εγγυηθεί την πλήρη ασφάλεια στην κίνηση των ασθενοφόρων και των οχημάτων». «Δυστυχώς πέρασε πολύς χρόνος ανεκμετάλλευτος και αναξιοποίητος. Και όλοι μπορούμε να φανταστούμε τί συνθήκες θα επικρατήσουν όταν θα αυξηθεί κατά πολύ το φορτίο στους δρόμους. Ιδιαίτερα, μπορούμε να φανταστούμε τί συνθήκες θα επικρατούν τον χειμώνα με τις χιονοπτώσεις και τους παγετούς. Προχθές, με την έντονη χιονόπτωση, εάν δεν δούλευαν τα συνεργεία των δήμων σε 24ωρη βάση, ο οικισμός του Φιλύρου θα είχε αποκλειστεί. Κι ένα τέτοιο κρίσιμο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών», τόνισε με έμφαση ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Να σημειωθεί ότι με τις θέσεις του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη συντάχθηκαν και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης (Ν. Κιλκίς) και Ανδρέας Πουλάς (Ν. Αργολίδος), Αλέκος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης) και Κωνσταντίνα Αδάμου (ανεξάρτητη Β΄ Θεσσαλονίκης), τονίζοντας στη Βουλή ότι «το οδικό δίκτυο είναι επικίνδυνο και πρέπει να ληφθεί υπόψη το κοινό υπόμνημα των τριών δημάρχων της περιοχής και του μητροπολίτη κ. Βαρνάβα». Αυτό έγινε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (8.2.2022) με θέμα την «Κύρωση της από 29.7.2021 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Έργο ΙΙ, Παράρτημα 11 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».