Skip to main content

Δανιηλίδης: Να μένουν ανοιχτοί οι δημοτικοί Βρεφονηπιακοί-Παιδικοί Σταθμοί στις γιορτές

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζητά να καταργηθεί άμεσα το «ανοσιούργημα για τους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς»

Την άμεση κατάργηση του «νομικού ανοσιουργήματος», όπως το χαρακτηρίζει, το οποίο «δογματικά», και με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», που επιβάλλει το κλείσιμο των δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αντίθετα με ό,τι ισχύει για τις ιδιωτικές δομές, ζητά με νέα δημόσια παρέμβασή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Πρόκειται για το Π.Δ. 99/2017, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή με την ΚΥΑ 41087/29.11.2017, το οποίο, εκτός των άλλων υποχρεώσεων-προσαρμογών που επιβάλλει στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα, επιβάλλει και το κλείσιμο των δημοτικών δομών κατά τις περιόδους των εορτών, με την τελευταία προθεσμία να λήγει στις 31.7.2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ότι πολύ σύντομα πολλές δημοτικές δομές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν Χριστούγεννα και Πάσχα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες γονείς, σε εποχές οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, να βρεθούν σε απόγνωση για τη φροντίδα των παιδιών τους τις περιόδους αυτές. Ταυτόχρονα, πολλές δημοτικές δομές θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της συρρίκνωσής τους εξαιτίας του ανταγωνισμού με τους ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ιδιαίτερη μεταχείρισή τους από την Πολιτεία, υποστηρίζει ο δήμαρχος.

Τη νέα αυτή παρέμβαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη προκάλεσε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, μια σειρά δημοσιεύσεων των ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για «άνοιγμα των ιδιωτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου». Ωστόσο οι δομές αυτές παρέμειναν ανοιχτές καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, όπως άλλωστε και ο νόμος τούς παρέχει αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, «η ενημέρωση να είναι ελλιπής».