Skip to main content

Δεύτερη ευκαιρία αναζητά η θεσσαλονικιώτικη Astra Airlines

Σε δικαστική προστασία η εταιρεία – Εκπονεί σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης που θα τεθεί υπ' όψιν των δανειστών - Ραγδαίες οι εξελίξεις

Μία δεύτερη ευκαιρία αναζητά η Astra Airlines, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη μετά από την περιδίνηση στους αιθέρες των… οικονομικών της προβλημάτων. Με την ένταξη της στον πτωχευτικό νόμο και σε καθεστώς εξυγίανσης, μετά και την απόφαση – προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, θα προσπαθήσει να σώσει ότι μπορεί να σωθεί.  

Ωστόσο η κατάσταση για αυτήν κάθε άλλο παρά αισιόδοξη μπορεί να χαρακτηριστεί, μετά και την ανώμαλη προσγείωση που της επέβαλε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) θέτοντας την εκτός αγοράς.

Οι εξελίξεις για τη θεσσαλονικιώτικη αεροπορική εταιρεία είναι ραγδαίες, ενώ θολό παραμένει το μέλλον των περίπου 100 εργαζομένων στην επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των υποχρεώσεων της προς τράπεζες είναι της τάξης των 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2018 ανήλθε σε 18,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες προερχόμενες από τη διοίκησή της εταιρείας  αναζητάται χρηματοδότηση ενώ φέρεται να βρίσκεται σε επαφές με επενδυτικά σχήματα προερχόμενα από ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η εταιρεία σε μία προσπάθεια να κατευνάσει το σάλο που έχει προκληθεί από τη διακοπή της λειτουργίας της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραθέτει το κείμενο της προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας πως «εργάζεται πυρετωδώς και εκπονεί σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της».

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχεται μερικά το αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής. Απαγορεύει τη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας της αιτούσας εταιρίας, διατάσσει την αναστολή και απαγορεύει την έναρξη ή εξακολούθηση ή πάσης φύσεως καταδιωκτικών μέτρων σε βάρος της ανωτέρω από τους πιστωτές της. Τα παραπάνω ισχύουν για το διάστημα έως τη συζήτηση της αίτησης κατά τη δικάσιμο που θα οριστεί και υπό τον όρο συζήτησης της, όχι δε πέραν των 4 μηνών που προβλέπονται εκ του νόμου.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω η εταιρία μας εργάζεται πυρετωδώς και εκπονεί σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης που θα τεθεί υπ'όψιν όλων των δανειστών, ώστε όλοι να ικανοποιηθούν ως προς τις απαιτήσεις τους αλλά και οι εργαζόμενοί της να μην απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους και η εταιρία να ξαναρχίσει το πτητικό της έργο».

Επιπρόσθετα η εταιρεία καλεί τους επιβάτες και τα ταξιδιωτικά γραφεία που έχουν πληρώσει εισιτήρια και δεν ταξίδεψαν λόγω των ακυρώσεων, να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση sales@astra-airlines.gr για την διευθέτηση της επιστροφής των χρημάτων τους.

Υπενθυμίζεται πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για δύο άγονες αεροπορικές γραμμές,  μετά την αδυναμία της Astra Airlines να συνεχίσει την εκτέλεσή τους. Πρόκειται για τα αεροπορικά δρομολόγια  Αθήνα - Κοζάνη - Καστοριά και Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Ικαρία, τα οποία πραγματοποιούσε  η Astra Airlines. Μετά την αναστολή λειτουργίας της αεροπορικής εταιρείας στις 15 Νοεμβρίου, η ΥΠΑ κλήθηκε να διευθετήσει το ζήτημα της εκτέλεσης των επιδοτούμενων αεροπορικών δρομολογίων.