Skip to main content

Δεύτερο ακίνητο αναζητά η Regus στη Θεσσαλονίκη-Τι γίνεται με την αγορά γραφείων

Τα γραφεία δυνατός παίκτης της αγοράς ακινήτων, πώς διαμορφώνονται οι τιμές - Τι καταγράφει για τη Θεσσαλονίκη η έρευνα της Δανός

Σε δυνατό χαρτί της αγοράς ακινήτων... ανακηρύχθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 - τάση που συνεχίζεται και φέτος- οι μεγάλοι γραφειακοί χώροι, αλλά και τα αυτόνομα κτήρια που διαθέτουν γραφεία στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι τυχαίο πως η Regus, η εταιρεία που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο χώρων εργασίας και κοινόχρηστων χώρων εργασίας στον κόσμο σκανάρει ήδη την ανατολική, αλλά και τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρει χώρο αντίστοιχο των προδιαγραφών της.

Δεν αποκλείεται μάλιστα μέσα στο επόμενο διάστημα να τελεσφορήσει η αναζήτησή της βελγικής πολυεθνικής εταιρείας.

Η εταιρεία διαθέτει επαγγελματικούς χώρους εργασίας στη συμβολή των οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Καρόλου Ντηλ από το 2019 καθώς έχει μισθώσει για 12 χρόνια πενταώροφο κτήριο του ΟΤΕ, συνολικής επιφάνειας 1.400 τμ μαζί με υπόγειο, ισόγειο και ημιόροφο.

Το δίκτυο της Regus, περιλαμβάνει σχεδόν 3.000 επιχειρηματικά κέντρα που καλύπτουν περίπου 900 πόλεις σε 120 χώρες. Μέσω της ποικιλίας των ειδών γραφείου που προσφέρει δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις να εργαστούν όπου επιθυμούν, όποτε το επιθυμούν, όπως επιθυμούν και με μία ευρεία γκάμα τιμών.

Η αγορά των γραφειακών χωρών

Όπως αναφέρει στη μελέτη της η Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αλλά και για τις τάσεις που δημιουργούνται για την τρέχουσα χρονιά η αγορά των γραφειακών χωρών γνώρισε ισχυρή ζήτηση από τα τέλη του 2018, ζήτηση που δεν σταμάτησε να υφίσταται ούτε και εξαιτίας του κορωνοϊού.

«Η ζήτηση για πράσινα κτίρια, η οποία θα διασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη για θέσεις στάθμευσης, συνδέσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες κλπ., ευνόησε τις περιοχές έξω από το κέντρο της πόλης. Η κύρια ζήτηση προέρχεται από φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας και ενεργειακού εφοδιασμού» αναφέρει η μελέτη.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Ενδεικτικό της κινητικότητας είναι πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η κατασκευαστική δραστηριότητα για κτήρια γραφείων επέστρεψε με τη δυτική πλευρά της πόλης να αποτελεί ελκυστική περιοχή για επενδύσεις αυτού του τύπου. Στη δυτική Θεσσαλονίκη εντονότερη είναι η ζήτηση για την 26ης Οκτωβρίου με τις τιμές ενοικίασης να κυμαίνονται από 6 έως 10 ευρώ ενώ της πώλησης από 800 έως 1500 ευρώ ανά τμ .

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη δεκαετία είχαν αναπτυχθεί γραφειακοί χώροι, ενώ έντονη ζήτηση καταγράφεται για την οδό Ανδριανουπόλεως, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον εντοπίζεται και για τα κτήρια που βρίσκονται στην περιοχή που βρίσκεται το Mediterranean Cosmos. Στην οδό Ανδριανουπόλεως η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 1.200 έως 2.200 ευρώ το τμ ενώ η τιμή ενοικίασης από 7 έως 11 ευρώ ανά τμ.

Τα σκήπτρα, πάντως, διαχρονικά, στις τιμές ενοικίασης και πώλησης γραφειακών χωρών κατέχει η αγαπημένη χρηστών, επενδυτών και καταναλωτών, η οδός Τσιμισκή με το τμ αναφορικά με τις πωλήσεις να ξεκινά από 1500 έως 3000 ευρώ ενώ για τις ενοικιάσεις από 7 έως 15 ευρώ. Τα χαμηλότερα μισθώματα, από 4 έως 9 ευρώ ανά τμ, εντοπίζονται στην οδό Εγνατία ενώ οι τιμές πωλήσεις διαμορφώνονται από 1000 έως 1700 ευρώ.

Αναμφίβολα οι τιμές καθορίζονται από τα χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες που παρέχει το ακίνητο και την περιοχή στην οποία που βρίσκεται.