Skip to main content

Δέκα νεκροί και 11 αγνοούμενοι στο ναυάγιο ισπανικού αλιευτικού ανοικτά του Καναδά

Το πλήρωμα αποτελούσαν 16 Ισπανοί, 5 Περουβιανοί και 3 Γκανέζοι ενώ τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

Δέκα ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 11 εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο ισπανικού αλιευτικού στα ανοικτά του Καναδά, στον Ατλαντικό Ωκεανό, κι οι ελπίδες να βρεθούν επιζήσαντες μειώθηκαν δραματικά χθες Τρίτη αφού έπεσε το σκοτάδι.

«Δυστυχώς, άλλοι τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί» στη θαλάσσια περιοχή όπου ναυάγησε το αλιευτικό, ανέφεραν οι καναδικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης χθες βράδυ μέσω Twitter.

Λίγη ώρα μετά την τραγωδία, τρεις ναυτικοί, που μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε σωστική λέμβο, κατορθώθηκε να διασωθούν.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν –κύματα ύψους 4 μέτρων και πλέον, σφοδροί άνεμοι– έκαναν πολύ δύσκολες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τις καναδικές αρχές όλη μέρα χθες. Αφού νύχτωσε και η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο, οι ελπίδες πως θα βρεθούν άλλοι επιζώντες άρχισαν να σβήνουν.

Όταν ναυάγησε το Villa de Pitanxo, χθες Τρίτη περί τις 00:30 (τοπική ώρα· περί τις 06:30 ώρα Ελλάδας), έπλεε 450 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Νέας Γης. Το σκάφος είχε 24 μέλη πληρώματος.

Ανακτήθηκαν συντρίμμια του αλιευτικού, μήκους πενήντα μέτρων, που έχει έδρα το μικρό λιμάνι Μαρίν της Γαλικίας (βορειοδυτική Ισπανία), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράιαν Όουενς, εκπρόσωπος του καναδικού κέντρου συντονισμού και διάσωσης, που χειρίζεται τις επιχειρήσεις έρευνας.

Σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, το πλήρωμα αποτελούσαν 16 Ισπανοί, 5 Περουβιανοί και 3 Γκανέζοι. Πολλοί από τους ισπανούς ναυτικούς κατάγονται από τη Γαλικία.

Το αλιευτικό υπέστη κάποιο «ατύχημα» και «εξέπεμψε σήμα κινδύνου», γεγονός που ώθησε άλλα σκάφη που έπλεαν στην περιοχή να σπεύσουν να το βοηθήσουν, διευκρίνισε στον Τύπο η Ρόσα Κιντάνα, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Γαλικίας για θέματα Ναυτιλίας. Άλλο ισπανικό αλιευτικό, το Playa Menduina Dos, εντόπισε τα πτώματα τεσσάρων θυμάτων και τους τρεις διασωθέντες, οι οποίοι είχαν υποθερμία και χρειάστηκε αεροδιακομιδή τους με καναδικό ελικόπτερο, σύμφωνα με την κυρία Κιντάνα. Δεν έχουν ανακοινωθεί οι εθνικότητες των ανθρώπων που διασώθηκαν.

Σύμφωνα με την αντινομάρχη στην Ποντεβέδρα, τη Μάικα Λαρίμπα, εντοπίστηκαν τέσσερις σωστικές λέμβοι στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς και σωσίβια και διάφορα άλλα αντικείμενα στην περιοχή του ναυαγίου. Οι ομάδες διάσωσης μπόρεσαν να πλησιάσουν «τις τρεις – οι δύο ήταν άδειες, εντελώς άδειες», εξήγησε, ενώ στην τρίτη επέβαιναν οι ναυτικοί που διασώθηκαν.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών, τα αίτια του δυστυχήματος «δεν είναι γνωστά» μέχρι στιγμής. Επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με «ανέμους» και «μειωμένη ορατότητα».

«Ο καιρός αυτή τη στιγμή περιπλέκει τις έρευνές μας. Τα κύματα έχουν ύψος περίπου τέσσερα μέτρα και η ορατότητα είναι μειωμένη περίπου στο ένα τέταρτο του ναυτικού μιλίου», επιβεβαίωσε ο Μπράιαν Όουενς, τονίζοντας ωστόσο πως οι έρευνες επρόκειτο να συνεχιστούν, «ό,τι καιρό κι αν κάνει».

Αναπτύχθηκαν στην περιοχή ελικόπτερο, στρατιωτικό αεροσκάφος, σκάφος του λιμενικού και άλλα πλοία στο πλαίσιο της επιχείρησης, στα ανοικτά του Αγίου Ιωάννη της Νέας Γης, της ανατολικότερης καναδικής επαρχίας.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία την αποστολή έρευνας και διάσωσης», ήταν η αντίδραση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ μέσω Twitter.

«Είναι τραγωδία», δήλωσε αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της στην εφημερίδα La Voz de Galicia η θεία ενός από τους ναυτικούς, 39 ετών, πατέρα δύο παιδιών.

Το Villa de Pitanxo ανήκει στον όμιλο Nores, ο οποίος διαθέτει στόλο οκτώ αλιευτικών και 300 εργαζόμενους, σύμφωνα με τον ιστότοπό του. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπός του για σχόλια χθες το απόγευμα.