Skip to main content

Δέκα συν τρία γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη στο πολύπαθο 2021

Η Voria.gr παρουσιάζει στους αναγνώστες της τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη στην πανδημική χρονιά που σε λίγο ολοκληρώνεται.

Επιμέλεια: Ισμήνη Μπαλαλέ

Πέφτει σε λίγες ώρες η αυλαία μίας ακόμα πανδημικής χρονιάς, του 2021, που από την αρχή της κιόλας προκάλεσε αντιφατικά συναισθήματα και απογοητεύσεις αλλά και γέννησε προσδοκίες.

Η περιβόητη νέα λέξη που εισήλθε στην καθημερινότητά μας, η κανονικότητα, και η επιστροφή μας σε αυτήν έγινε ανάγκη που όλοι αναζητήσαμε αλλά, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες μέρες του έτους, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλη υπομονή για να τη βρούμε.

Η Θεσσαλονίκη, η πόλη που δεν παύει στιγμή να απασχολεί την κοινή γνώμη με τα επιτεύγματά της, με τις καινοτομίες αλλά και με τις πολλές μαύρες ημέρες της, βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Από τη μία, το σκοτεινό πρόσωπο της πόλης, με έναν ακόμα μαύρο Νοέμβρη λόγω της πανδημίας, τα πρωτοφανή γεγονότα στα ΕΠΑΛ, τις γυναικοκτονίες και από την άλλη, η φωτεινή Θεσσαλονίκη με τα εγκαίνια των Hub της Pfizer και του αναβαθμισμένου αεροδρομίου «Μακεδονία».

Η Voria.gr παρουσιάζει τα δέκα συν τρία γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη στο πολύπαθο 2021 που μας αποχαιρετά, όπως τα αξιολόγησαν και τα ξεχώρισαν οι συντάκτες της.

1. Φεβρουάριος - Επεισόδια στο ΑΠΘ

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έφοδο στην πρυτανεία του ΑΠΘ η οποία τελούσε υπό κατάληψη από μέλη φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον νόμο 4777/21 και κυρίως για τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε στις 22 Φεβρουαρίου μετά την ενημέρωση του εισαγγελέα από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για την κινητοποίηση των φοιτητών.

Οι σκηνές που ακολούθησαν δίχασαν την κοινή γνώμη. Έντονο σχολιασμό προκάλεσε η εικόνα του άνδρα τον οποίο κουβαλούσαν οι δυνάμεις μπροστά από την Πρυτανεία.

2. Μάιος - Εγκαίνια του νέου τέρμιναλ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Λίγο πριν το τέλος της άνοιξης, στις 19 Μαΐου,  o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του νέου τέρμιναλ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», σηματοδοτώντας την έναρξη της τουριστικής σεζόν στη Βόρεια Ελλάδα.

Το νέο κτήριο καλύπτει 34.000 τ.μ., το οποίο, μαζί με τα 24.000 τ.μ. του παλιού τερματικού, μπορεί να εξυπηρετεί 10 εκατ. επιβάτες.

Μαζί με τα άλλα έργα ανάπλασης στο αεροδρόμιο Μακεδονία, η επένδυση της Fraport έφτασε στα 100 εκατ. ευρώ.

«Το ανακαινισμένο αεροδρόμιο "Μακεδονία" μπορεί να το πούμε και καινούργιο αφού τα πάντα έχουν νέα μορφή και ιδιαίτερα ο νέος εντυπωσιακός τερματικός σταθμός, που έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αεροδρομίου. Το νέο, πλέον, αεροδρόμιο προσφέρει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 10.000.000 επιβατών ετησίως και αυτό δίνει τεράστιες προοπτικές στο αεροδρόμιο και τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

3. Ιούνιος - Το Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη

Γύρω στα μέσα Ιουνίου οι Θεσσαλονικείς ενημερώνονται για τα γυρίσματα μιας χολιγουντιανής ταινία στην πόλη τους, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Αντόνιο Μπαντέρας. Έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη φύσηξε αέρας Χόλιγουντ, καθώς γνωστοί κινηματογραφικοί αστέρες άρχισαν να καταφθάνουν στην πόλη, δικαιώνοντας τις προσπάθειες του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πραγματοποιούνται γυρίσματα στο κέντρο της πόλης, στη Νέα Μηχανιώνα, στην Περιφερειακή Οδό, στα Σφαγεία κεντρίζοντας το ενδιαφέρον πολλών Θεσσαλονικέων που στήθηκαν για ώρες, ακόμα και κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο, για να παρακολουθήσουν τα γυρίσματα με τον χολιγουντιανό σταρ.

Μετά τα επιτυχημένα γυρίσματα του «The Enforcer» με τον Αντόνιο Μπαντέρας, η Millenium Films έδωσε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη, την οποία επέλεξε για τα γυρίσματα της τέταρτης κατά σειρά ταινίας «Οι Αναλώσιμοι», το αμερικανικό franchise δράσης που έγραψε ο Σιλβέστερ Σταλόνε, που έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία στα box office. Έτσι, τον Οκτώβριο έφθασαν στη Θεσσαλονίκη ο Άντι Γκαρσία, ο Τζέισον Στέιθαμ και η Μέγκαν Φοξ. Οι αστέρες του Χόλιγουντ δεν άργησαν να κάνουν τις βόλτες τους στην πόλη προκαλώντας τη φρενίτιδα των Θεσσαλονικέων που έσπευσε να τους βιντεοσκοπήσει και να τους... φλερτάρει, όπως μόνο μία Ελληνίδα θα ήξερε.

4. Αύγουστος - Η πρώτη γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη

Μία ακόμα γυναικοκτονία έρχεται να προστεθεί στον μαύρο απολογισμό του 2021 σοκάροντας το πανελλήνιο. Στις 23 Αυγούστου μία 56χρονη γυναίκα από τη Γεωργία εντοπίστηκε άγρια δολοφονημένη από τον σύντροφό στη συμβολή των οδών Γραβιάς με Κρήτης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Οι καβγάδες μεταξύ του ζευγαριού ήταν συχνοί και μάλιστα πριν τον Δεκαπενταύγουστο η άτυχη Ελένη μετά από ένα άγριο καβγά κάλεσε την αστυνομία καθώς φοβήθηκε.

Την ημέρα του φονικού, η αδελφή της την έπαιρνε στο τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε. Η γυναίκα φοβουμενη τα χειρότερα πήγε στο διαμέρισμα, όμως βρήκε την πόρτα κλειδωμένη.

Δυστυχώς ακολούθησαν ακόμα δύο αντίστοιχες αποτρόπαιες πράξεις. Σοκ προκάλεσε η γυναικοκτονία στην Πολίχνη όταν μία 48χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε στις 28 Νοεμβρίου με 23 μαχαιριές από τον σύζυγο και πατέρα του παιδιού της. Λίγο καιρό αργότερα, ερωτηματικά γέννησε μία υπόθεση δολοφονίας στη Νέα Μάδυτο της Θεσσαλονίκης όταν 55χρονη δολοφονήθηκε σε ζαχαροπλατείο της περιοχής. Εν τέλει, προέκυψε πως δράστης ήταν ο 56χρονος εν διαστάσει σύζυγος που της αφαίρεσε τη ζωή πυροβολώντας την θανάσιμα.

5. Σεπτέμβριος - Επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυροπύπολης

Μία επίθεση σε βάρος αριστερών φοιτητών που πήγαν να μοιράσουν φυλλάδια έξω από το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης από μαθητές και εξωσχολικούς στις 28 Σεπτεμβρίου έμελλε να πυροδοτήσει αδιανόητα και πρωτοφανή επεισόδια έξω από το σχολικό ίδρυμα με μολότοφ, λοστούς και με μάχες σώμα με σώμα, με την ένταση να κλιμακώνεται για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Οι επιθέσεις αυτές άνοιξαν μία συζήτηση για τη δράση περιθωριακών, ακροδεξιών ομάδων μέσα στα σχολικά ιδρύματα και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, τόσο της δυτικής Θεσσαλονίκης όσο και ολόκληρης της χώρας.

Μάλιστα, μεταξύ των πιο συνταρακτικών γεγονότων που σημειώθηκαν τις ημέρες εκείνες ήταν όταν ομάδα κουκουλοφόρων μέσα από το σχολείο βρέθηκε να πετάει μέχρι και βόμβες μολότοφ κατά μελών των φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση, έξω από τον χώρο. Παράλληλα, σοκ προκάλεσε και το γεγονός πως ένας μαθητής χαιρέτησε ναζιστικά από το εσωτερικό του σχολικού ιδρύματος. 

6. Οκτώβριος - Εγκαίνια των hub της Pfizer

Μία γεύση από... Silicon Valley έδωσαν στη Θεσσαλονίκη οι εντυπωσιακές νέες εγκαταστάσεις της εμβληματικής επένδυσης της Pfizer στα ανατολικά, που εγκαινιάστηκαν στις 12 Οκτωβρίου με... ψηφιακό τρόπο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Θεσσαλονικιό CEO του βιοφαρμακευτικού κολοσσού, Άλμπερτ Μπουρλά. Ο νέος κόμβος, που φιλοξενείται στο κτηριακό συγκρότημα East Plaza, θα στεγάσει το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation  - CDI) και το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer.

Οι εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν έκταση άνω των 9.000 τ.μ. και, σε πλήρη ανάπτυξη, θα φιλοξενήσουν περίπου 700 εργαζόμενους (σήμερα πάνω από 500), ενώ θα λειτουργήσουν ως πρότυπο για τις αντίστοιχες σε Μαδρίτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

7. Oκτώβριος - Κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Μετά το πέρας της Διεθνούς Έκθεσης και την επιστροφή των Θεσσαλονικέων σε συνθήκες καθημερινότητας σε Γολγοθά άρχισε να εξελίσσεται η καθημερινή τους μετακίνηση με τα αυτοκίνητά τους καθώς μέρα με τη μέρα γινόταν μάρτυρες ενός κυκλοφοριακού χάους.

Ενδεικτικά, δύο από τις πιο δύσκολες ημέρες για την κυκλοφορία των πολιτών αποτέλεσε η 16η Οκτωβρίου όταν κεντρικές αρτηρίες όπως η Δελφών, η Λ. Στρατού, η Β. Όλγας, η Παπάφη, η Τσιμισκή, η Εγνατία, η Λ. Καραμανλή η Λ. Νίκης, η Αγ. Δημητρίου, η Λαμπράκη, η Παπαναστασίου, η Πολυτεχνείου, ασφυκτιούσαν από αυτοκίνητα, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, κατά την προσέλευση δηλαδή και επιστροφή του κόσμου από την εργασία.

Οδήγηση για... γερά νεύρα απαιτούσε και η 18η Οκτωβρίου σε ολόκληρη σχεδόν την πόλη καθώς σημειωτόν και με απίστευτες καθυστερήσεις διεξαγόνταν σε κέντρο και ανατολικά ενώ κόκκινη ήταν και η Περιφερειακή.

Τα απανωτά μποτιλιαρίσματα προκάλεσαν την αγανάκτηση των Θεσσαλονικέων και, με πρωτοβουλία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, οδήγησαν σε έκτακτες συσκέψεις των εμπλεκόμενων φορέων όπου συζητήθηκαν λύσεις αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού, τα αποτελέσματα των οποίων ευελπιστούμε να τα δούμε το 2022.

8. Νοέμβριος - Κατέρρευσε η ψευδοροφή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας

Τα άμεσα αντανακλαστικά μιας δασκάλας ήταν ο λόγος που η Θεσσαλονίκη δεν βίωσε μία ανείπωτη τραγωδία στις 4 Νοεμβρίου του 2021, όταν κατέρρευσε η ψευδοροφή της αίθουσας διδασκαλίας στο 4ο Δημοτικό Σχολείου Πυλαίας και έπεσε πάνω στα θρανία των μαθητών. Η δασκάλα κυριολεκτικά στο παρά.. ένα, αντιλήφθηκε ότι κάτι συμβαίνει με την ψευδοροφή και κάλεσε τα παιδιά να αποχωρήσουν γρήγορα από την τάξη, με αποτέλεσμα να γλυτώσουμε όσα κανείς δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται. Οι γονείς έσπευσαν έντρομοι να παραλάβουν τα παιδιά τους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό άνοιξε τη συζήτηση για τις διαδικασίες ελέγχου που πρέπει να ακολουθούνται από τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης ειδικά στα κτήρια που φιλοξενούνται σχολεία.

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα κτήριο ιδιωτικό, που μισθώθηκε και εξυπηρετεί τις ανάγκες του σχολείου. «Κατόπιν δικών μας ενεργειών πιέστηκαν οι ιδιοκτήτες του να εκτελέσουν εργασίες μόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου. Οι εργασίες έγιναν με ιδιώτη μηχανικό, πληρώθηκαν από τους ιδιοκτήτες και παραδόθηκαν στον δήμο. Διαπιστώθηκε μετά το ατύχημα ότι υπήρχε κακοτεχνία στην κατασκευή και τοποθέτηση της γυψοσανιδας των ορόφων και αυτός ο λόγος φαίνεται πως είναι που προκάλεσε το ατύχημα», τόνισε.

9. Νοέμβριος - Ληστεία μετά φόνου στην Τούμπα

Το τελευταίο του μεροκάματο έμελλε να είναι αυτό της 5ης Νοεμβρίου για τον άτυχο 44χρονο Μάριο από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος εργαζόταν στο ψιλικατζίδικο επί της οδού Γρ. Λαμπράκη στην Τούμπα και έπεσε θύμα ληστείας μετά φόνου τα ξημερώματα.

Ο 27χρονος δράστης εισέβαλε στο κατάστημα με στόχο τη ληστεία, χτύπησε με τη λαβή του πιστολιού τον υπάλληλο στο κεφάλι προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατος του 44χρονου υπαλλήλου προήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πυροβολισμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ ο ληστής χτυπούσε με τη λαβή του όπλου τον 44χρονο, το όπλο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα μια σφαίρα να καρφωθεί από το κεφάλι στον θώρακα.

10. O δεύτερος μαύρος Νοέμβριος

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη βιώνει έναν μαύρο πανδημικό Νοέμβριο. Το σύστημα υγείας στην πόλη έφθασε ξανά στα κόκκινα και οι γιατροί βίωσαν ακραίες καταστάσεις, με την πανδημία να χτυπά όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως τις ευπαθείς ομάδες.

Σχεδόν κάθε εφημερία των νοσοκομείων εκκινούσε με πλήρεις τις κλίνες ΜΕΘ ενώ όλο και περισσότεροι ήταν και οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονταν εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οι εισαγωγές covid περιστατικών ολοένα και αυξάνονταν ενώ η πόλη μετρούσε για αρκετές ημέρες τετραψήψιο αριθμό νέων μολύνσεων.

... συν 3 για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Ιούλιος - Απόσπαση αρχαίων Βενιζέλου

Στις 20 Ιουλίου ξεκίνησε η σταδιακή απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου μετά το πράσινο φως του ΣτΕ για την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους.

Η υπόθεση αυτή έχει αποτελέσει αιτία έντονης αντιπαράθεσης και διχασμού στην πόλη. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση, η Αττικό Μετρό και οι οικονομικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζουν ότι το εν λόγω σχέδιο είναι το μόνο που διασφαλίζει τη ρεαλιστική ολοκλήρωση του πολύπαθου μετρό, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στα αρχαία. Από την άλλη, Κινήσεις Πολιτών, ο Συνδέσμος Ελλήνων Αρχαιολόγων και διεθνείς επιστήμονες που χαρακτηρίζουν τη λύση της απόσπασης «εγκληματική» για τα αρχαία υποστηρίζοντας ότι παράλληλα προκαλεί μεγαλύτερη καθυστέρηση στην παράδοση του έργου από την κατασκευή του σταθμού με τα αρχαία in situ.

Ιούλιος - Οι λαμαρίνες φεύγουν από τον Βαρδάρη

Ανάσα για τους εμπόρους της περιοχής του Βαρδάρη, που επί 14 χρόνια παρέμεναν εγκλωβισμένοι από τις εργασίες κατασκευής του μετρό, έδωσε η απομάκρυνση των λαμαρινών από την οδό Μοναστηρίου την 21η Ιουλίου.

Δεκέμβριος - Απελευθερώθηκε και η Εγνατία στο ύψος της Αγίας Σοφίας



Επίσης, μετά από 14 περίπου χρόνια παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 10 Δεκεμβρίου και το τμήμα της Εγνατίας που ήταν κλειστό στο ύψος του σταθμού του Μετρό της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, άνοιξε και το ρεύμα της καθόδου στην Αγίας Σοφίας.

Η οριστική εγκατάσταση του εργοταξίου στην Αγίας Σοφίας είχε γίνει το 2013, αλλά η κατάληψη του χώρου, με διαδοχικά «ανοίγματα» και «κλεισίματα» της οδού, χρονολογείται ήδη από το 2008.

Άλλα γεγονότα που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη

-Στις 11 Σεπτεμβρίου άνοιξε ξανά τις πύλες της, μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η ΔΕΘ, η πρώτη Covid Free έκθεση της Ευρώπης, που υποδέχθηκε εκθέτες και επισκέπτες έως τις 19 Σεπτεμβρίου σε ένα  ασφαλές περιβάλλον, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

-Σοκ προκαλεί η είδηση για τον θάνατο του 30χρονου ποδοσφαιριστή του Μακεδονικού Νίκο Τσουμάνη στη Θεσσαλονίκη. Ο 30χρονος εντοπίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στις 5 Οκτωβρίου στη μαρίνα της Νέας Κρήνης.

-Στις 15 Οκτωβρίου ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν υποχώρησε δρόμος στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Βότση και η τρύπα που δημιουργήθηκε... ρούφηξε λεωφορείο το οποίο μετέφερε εργαζόμενους εταιρείας χωρίς ευτυχώς να προκύψει κάτι δυσάρεστο σε κάποιον από τους επιβάτες.

-Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου σε μερίδα του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης εξ' αιτίας του αιφνίδιου λουκέτου το οποίο έβαλε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο Ζαγκλιβέρι στον τομέα της εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

-Ένα ακόμα περιστατικό που συγκλόνισε από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Νοεμβρίου την κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε στην Τούμπα, το πρωί της 2ας Νεμβρίου όταν η ποδηλάτισσα, Δήμητρα Ιορδανίδου, βρήκε τραγικό θάνατο από τις ρόδες ενός φορτηγού.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 8 το πρωί ένα φορτηγό παρέσυρε μία ποδηλάτισσα, τη Δήμητρα Ιορδανίδου, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. Η Δήμητρα εγκλωβίστηκε κάτω από τις ρόδες του οχήματος και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου λίγο αργότερα.

-To 2021 έφερε και χαρές στην πόλη, ή τουλάχιστον σε ένα... μέρος της και αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε για τέταρτη χρονιά τα τελευταία πέντε χρόνια κυπελλούχος Ελλάδος επικρατώντας του Ολυμπιακού με 2-1 στις 22 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, στην Αθήνα. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ το γλέντησαν μέχρι πρωίας στον Λευκό Πύργο, όπου υποδέχθηκαν τους παίκτες της ομάδας και το τρόπαιο, κάνοντας τη νύχτα μέρα στην πόλη.

-Μία τραγωδία στην άσφαλτο σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα λίγο πρι βγει ο Οκτώβριος στη Θεσσαλονίκη με θύμα έναν διανομέα φαγητού. Ο οδηγός ενός οχήματος, 21 ετών αλλοδαπός, παρέσυρε τη μηχανή του 47χρονου ντιλιβερά στη συμβολή των οδών Γ. Παπανδρέου με 25ης Μαρτίου.

Μάλιστα, βίντεο ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει το αυτοκίνητο που χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 47χρονο διανομέα να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα δόθηκε στο φως της δημοσιότητας.

-Στις 24 Νοεμβρίου άρχισαν τα έργα για το πρώτο Μητροπολιτικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

-Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και άρχισε η δημόσια διαβούλευση για την ενοποίηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι.

-Αξίζει να σημειωθεί πως σε λειτουργία τέθηκε από 23 Δεκεμβρίου το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο διαθέτει 135 θέσεις, μεταξύ των οποίων και έξι για αναπηρικά αυτοκίνητα. Το πάρκινγκ θα λειτουργήσει προσωρινά, με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού του δήμου για δημιουργία πάρκου μνήμης για τους χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και υπόγειου πάρκινγκ  Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση φορέων και δημοτικών παρατάξεων, που συμβολικά απέτρεψαν την είσοδο οχημάτων που θέλησαν να εισέλθουν για να σταθμεύσουν.  Από την άλλη, τους επαίνους των επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης απέσπασε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για αυτήν απόφασή της, με τους συγκεκριμένους φορείς να τονίζουν ότι το πάρκινγκ θα βοηθήσει στη λειτουργία της αγοράς.