Skip to main content

Δεκάδες μετανάστες πέρασαν κολυμπώντας από το Μαρόκο στην Ισπανία

Οι μετανάστες, ανάμεσά τους και ανήλικοι, έφυγαν τη νύκτα από τις ακτές και συνελήφθησαν όταν είχαν εισέλθει στο ισπανικό έδαφος.

Περισσότεροι από 80 μετανάστες έφτασαν σήμερα κολυμπώντας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο. Οι μετανάστες, ανάμεσά τους και ανήλικοι, έφυγαν τη νύκτα από τις ακτές που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα νότια της Θέουτα και συνελήφθησαν όταν είχαν εισέλθει στο ισπανικό έδαφος, δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας στον θύλακα.

Επίσης, τουλάχιστον δύο οικογένειες έφτασαν στη Θέουτα από το Μαρόκο μέσα σε φουσκωτές βάρκες.

Η Θέουτα είναι αυτόνομη ισπανική κοινότητα στη βόρεια ακτή της Αφρικής, ακριβώς απέναντι από το Γιβραλτάρ, και έχει χερσαία σύνορα στα νότια με το Μαρόκο.

Στα τέλη Απριλίου περίπου 100 μετανάστες είχαν φτάσει στον ισπανικό θύλακα κολυμπώντας από το Μαρόκο στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, σε ομάδες των 20 με 30 ατόμων. Οι περισσότεροι από αυτούς απελάθηκαν στο Μαρόκο.

Μετανάστες προσπαθούν συχνά να φτάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή περνώντας πάνω από τον ψηλό φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το Μαρόκο.

Η Θέουτα και η Μελίγια, ένας άλλος ισπανικός θύλακας στο Μαρόκο, αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική.

Οι αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα σημειώνονται σε ένα πλαίσιο διπλωματικής έντασης μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, σύμμαχος κλειδί της Ισπανίας στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, κάλεσε στα τέλη Απριλίου τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να του εκφράσει την «αγανάκτησή του» επειδή μετέβη για θεραπεία στην Ισπανία ο Μπραχίμ Γάλι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο.

Εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, το οποίο στηρίζεται από την Αλγερία, για την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας.

Πρόκειται για μια παλιά ισπανική αποικία η οποία χαρακτηρίστηκε «μη αυτόνομη περιοχή» από τον ΟΗΕ καθώς δεν έχει διευθετηθεί οριστικά το καθεστώς της.

Το Πολισάριο ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της δυτικής Σαχάρας, όμως το Ραμπάτ – που θεωρεί τη Σαχάρα «εθνικό σκοπό» προτείνει μια αυτονομία υπό την κυριαρχία του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ