Skip to main content

Χωρίς μαθήματα στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων λόγω ελλείψεων καθηγητών (vid)

Οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Κουφαλίων και οι γονείς τους καταγγέλλουν ότι μία στις τρεις ώρες δεν πραγματοποιείται λόγω των κενών.

Μπορεί την ερχόμενη Παρασκευή να μπαίνομε στον Νοέμβριο ωστόσο τα κενά καθηγητών σε πολλά σχολεία παραμένουν, με ορισμένες περιπτώσεις να προκαλούν αίσθηση, αφού οι μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν βασικά μαθήματα.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, είναι αυτή του ΕΠΑΛ Κουφαλίων στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μαθητές και οι γονείς τους καταγγέλλουν ότι μία στις τρεις ώρες δεν πραγματοποιείται και για τον λόγο αυτό πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η οργή της σχολικής κοινότητας του ΕΠΑΛ Κουφαλίων έχει ξεχειλίσει, καθώς για ακόμα μία χρονιά το σχολείο λειτουργεί, από την αρχή του σχολικού έτους, με σοβαρότατες ελλείψεις σε καθηγητές. Η κατάσταση είναι πραγματικά απίστευτη. Τέλος Οκτώβρη και λείπουν 33 ώρες Μαθηματικών συν 12 υποστήριξης, Μηχανολόγων ΠΕ82 25 ώρες, Πληροφορικής 30 ώρες, Γεωπονίας 41 ώρες, 13 ώρες Γυμναστικής, 9 Αγγλικών και 9 Δημιουργικών Δραστηριοτήτων», αναφέρει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

«Όντως υπάρχουν κάποια κενά, βρήκαμε μία κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστούμε, δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι. Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αυτό που μπορούσε να γίνει φέτος ήταν απλά μία διαχείριση της κατάστασης και από την επόμενη χρονιά θα δούμε να αλλάζουν κάποια πράγματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, μετά τη συζήτηση που είχε με αντιπροσωπεία μαθητών και των γονιών τους. Εξήγησε, δε, ότι ο λόγος που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, παρά τη σχετική πρόβλεψη για την πρόσληψη αναπληρωτών είναι ότι καθημερινά στη διεύθυνση εκπαίδευσης υποβάλλονται δεκάδες αιτήματα αναρρωτικών αδειών, ανάθεσης διοικητικού έργου, καθώς και παραιτήσεις από τοποθετήσεις αναπληρωτών σε συγκεκριμένες περιοχές. «Στα Κουφάλια, για παράδειγμα, δύο καθηγητές τους οποίους διορίσαμε ανακάλεσαν και φύγανε, ενώ μαθηματικός δε ζήτησε να πάει κανείς», σημείωσε.

Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας, μέσα από την τρίτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μέσα από ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού - σε όποιες διευθύνσεις πλεονάζει – προσπαθεί να δώσει  λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων καθηγητών που αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες.