Skip to main content

Δένδιας από Θεσσαλονίκη: Το μέλλον των Βαλκανίων είναι στην ΕΕ

«Οποιοδήποτε πρόβλημα στη διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως σε εμάς» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών από τη Θεσσαλονίκη.

Την ανάγκη να σταλεί σήμερα ένα καθαρό και ομόφωνο μήνυμα υπογράμμισε  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, της Ελλάδας και της Κροατίας με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

«Οποιοδήποτε πρόβλημα στη διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως σε εμάς. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα καθαρό και ομόφωνο μήνυμα εκ μέρους όλης της περιοχής», επισήμανε  ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας εμφατικά πως το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Όπως σημείωσε, μια σταθερή και αξιόπιστη προοπτική για την πλήρη ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων εξυπηρετεί τα πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα καθώς και τα συμφέροντα ασφάλειας της ΕΕ και αποτελεί βασικό εργαλείο για την αλλαγή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και μια σταθερή και ενωμένη Ευρώπη.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ακόμα πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για το πού ανήκει η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει. Στο πνεύμα αυτό κάλεσε τα κράτη των Βαλκανίων να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβραβεύει την πρόοδο που γίνεται τηρώντας τις υποσχέσεις της.



Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι το «να μπει ένα κράτος στην ΕΕ είναι επιλογή για την οποία απαιτείται η πολιτική και κοινωνική συναίνεση τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον». «Απαιτείται να κερδηθεί το μυαλό και την καρδιά των πολιτών», ανέφερε.

Στη Διάσκεψη δίνουν το «παρών» όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP). Θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Ιταλίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Επίσης, η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Helga Schmid, καθώς και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.