Skip to main content

Δένδιας: Η Ελλάδα συμβάλλει στην οικοδόμηση της Γαλλοφωνίας του μέλλοντος

«Ως μέσο εκπαίδευσης και πολιτισμού, η γαλλική γλώσσα ανοίγει την πόρτα σε συνέργειες, ανταλλαγές και κινητικότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον γαλλόφωνο κόσμο και συμβάλλει στην οικοδόμηση της Γαλλοφωνίας του μέλλοντος», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του στη 18η Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και στο πάνελ «Η Γαλλοφωνία του μέλλοντος» στην Τυνησία.

Όπως επεσήμανε, το θέμα που επιλέχθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή τεχνολογία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς «η πανδημία έδωσε νέα ώθηση στην εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων του διαδικτύου, όσον αφορά στην κατάρτιση, τις υπηρεσίες και το εμπόριο».

Η Ελλάδα, σημείωσε, ψηφιοποιεί με ταχείς ρυθμούς τον δημόσιο τομέα της. «Θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία μας».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η διακήρυξη για τη γαλλική γλώσσα στο πλαίσιο της γλωσσικής πολυμορφίας «μας φέρνει πίσω στα βασικά: αν καθόμαστε σήμερα γύρω από το ίδιο τραπέζι, αυτό οφείλεται στον κοινό μας κώδικα επικοινωνίας».

«Ως μέσο εκπαίδευσης και πολιτισμού, η γαλλική γλώσσα ανοίγει την πόρτα σε συνέργειες, ανταλλαγές και κινητικότητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αντανακλά επίσης σημαντικές δημογραφικές αλλαγές: σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, μέχρι το 2050 η Αφρική θα φιλοξενεί περίπου το 85% των γαλλόφωνων του κόσμου. Η Γαλλοφωνία του μέλλοντος θα βρίσκεται αναμφίβολα στην αφρικανική ήπειρο».

Όσον αφορά στο επίπεδο της διακυβέρνησης, ο κανονισμός, που αφορά τις διαδικασίες ένταξης ή τροποποίησης του καθεστώτος, «είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας μεταρρύθμισης του Οργανισμού μας».

«Όπως κάθε οντότητα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ένα συνεκτικό, σαφές και συνοπτικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που προσδιορίζει τις κοινές μας αξίες, για όσους θέλουν να συμμετέχουν μαζί μας».

Αναφορικά με το στρατηγικό πλαίσιο 2023-2030, σημείωσε πως δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα χρόνια και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα διάφορα προγράμματα, όπως το σχέδιο κινητικότητας των εκπαιδευτικών και οι οικονομικές και εμπορικές αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας.

Συγκεριμένα, αναφορικά με την οικοδόμηση της Γαλλοφωνίας του μέλλοντος, η Ελλάδα έχει κάνει τα εξής:

- Επανέφερε τη γαλλική γλώσσα ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον ελληνικό διαγωνισμό διπλωματικής σταδιοδρομίας.

- Το υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται στενά με το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας για τη βελτίωση της κατάρτισης των καθηγητών της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα.

- Η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη της θέση ευθύνης στον Οργανισμό μας, με τον διορισμό της πρέσβεως κ. Κοντολέοντος ως αντιπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη.

- Ενισχύει τους δεσμούς της με τα αφρικανικά κράτη, μέλη της μεγάλης γαλλόφωνης οικογένειας.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας παρουσίασε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα έτη 2025-2026 και ζήτησε υποστήριξη στην υποψηφιότητα, δεδομένων των δεσμών που μας ενώνουν.