Skip to main content

Δένδιας: Οι στιγμές επιτάσσουν εθνική ομοψυχία στα εθνικά θέματα

Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, κ.α.

Το μήνυμα ότι οι στιγμές επιτάσσουν εθνική ομοψυχία στα εθνικά θέματα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όπως είπε η εν λόγω συμφωνία χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στις δύο χώρες και αναδεικνύει διεθνώς ότι η χώρα μας αποτελεί υπόδειγμα για το πώς θα πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ γειτονικών, φιλικών χωρών στον 21ο αιώνα, "μέσω του καλόπιστου διαλόγου και της αρχής ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σε αντιδιαστολή με τις αδιέξοδες, παράνομες και επικίνδυνες απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία".

Για την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της δήλωσης του Ρώσου διπλωμάτη για το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, "όπως ορίζεται σαφώς από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας- στα 12 ν.μ., γενικά, αλλά και ειδικά στο Αιγαίο".

"Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι  έγινε στην Αθήνα. Επίσης, είναι μία δήλωση η οποία καταλύει το μύθο περί δήθεν αντίρρησης της Ρωσίας για την επέκταση των 12 ν.μ. στο Αιγαίο", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων για το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προήλθαν στην ενημέρωση και τόνισε ότι είναι σημαντικό πως υπάρχει ανταπόκριση από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων σ’ αυτήν την απαίτηση των καιρών.