Skip to main content

Δέος και συγκίνηση για το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» (video)

Τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα με φόντο το θρυλικό πλοίο απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση του Πολεμικού Ναυτικού στη Νέα Παραλία.

Υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και με θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση-αφιέρωμα στο θρυλικό αντιτορπιλικό «Βέλος».

Το πλοίο, που έχει χαρακτηριστεί μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα και θα παραμείνει για τρεις μήνες στη θέση ελλιμενισμού του στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, έχει γράψει λαμπρή ιστορία ως Βέλος D-16 κατά τον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ αποτελεί κειμήλιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς ναυπηγήθηκε στη Βοστόνη των ΗΠΑ, το 1941, καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και πολέμησε στον πόλεμο του Ειρηνικού Ωκεανού με μεγάλες επιτυχίες.

«Με την παγκόσμια κατακραυγή κατά του καθεστώτος από την κίνηση του Βέλους και την άρση της εμπιστοσύνης που είχαν οι πάτρωνες της Χούντας στο εξωτερικό. ο Παπαδόπουλος αναγκάστηκε μέσα σε λίγες μέρες να καταργήσει τη βασιλεία, έβαλε πολιτικό πρωθυπουργό, ανέστρεψε τους πάντες ακόμη και τον Παναγούλη, αποφυλάκισε όλους τους και υπόδικους και κατάδικους πολιτικούς κρατούμενους» τόνισε ο αντιναύρχος ε.α. και μέλος του πληρώματος Κωστής Γκορτζής.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης έκανε λόγο για ένα «ζωντανό μνημείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σύμβολο αγώνα για τη δημοκρατία κατά την περίοδο της δικτατορίας. Η ισχύς της Ελλάδας πηγάζει από το υγρό στοιχείο. Η θάλασσα αποτελεί τον ομφάλιο λόρο που συνδέει τον ελληνισμό με την ιστορία του και τον πολιτισμό του».

«Αυτές τις μέρες έχουμε στην πόλη μας το Βέλος, ένα σκάφος που πέρα από την πολεμική του είχε εξαιρετική συμμετοχή στη δράση του αντιδικτατορικού αγώνα. Τιμούμε τους ναύτες, τιμούμε τους ανθρώπους της εποχής εκείνης και γευόμαστε τη μουσική του Πολεμικού Ναυτικού» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

To «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη, η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-1974, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.