Skip to main content

Δέσμευση Σολτς για στήριξη της Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους

Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξη του Βερολίνου σε ενδεχόμενο αίτημα του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε απόψε εκ νέου να προσφέρει στην Ουκρανία «κάθε στήριξη» στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν: «Σταματήστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο! Σταματήστε τον δρόμο των όπλων!»

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν πιθανότητες (επιτυχίας)», δήλωσε νωρίτερα απόψε ο κ. Σολτς πριν από τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά, καθιστώντας πάντα σαφείς προς τη Μόσχα τις θέσεις της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. «Αυτό χρησιμεύει στην υποστήριξη των επιλογών της Ουκρανίας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι η Ουκρανία εκείνη η οποία θα πρέπει να αποφασίσει ποιο αποτέλεσμα θέλει να αποδεχτεί ή όχι», τόνισε. «Δεν είναι δική μας υπόθεση ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι θέμα της κυριαρχίας της Ουκρανίας και αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντα υπ’ όψιν, εάν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Και είμαστε χρήσιμοι στο πλευρό της Ουκρανίας».

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία: «Ο πόλεμος προχωρά και η Ρωσία προωθεί καθημερινά την στρατιωτική εισβολή της. Με όλες τις τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Εκτός από τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, ένας απίστευτος αριθμός στρατιωτών έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και Ρώσοι. Είναι πραγματικά ένας τρομερός πόλεμος που πρέπει να τερματιστεί αμέσως», πρόσθεσε, ενώ περιέγραψε ως «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» την αντίσταση της Ουκρανίας στον ρωσικό στρατό. «Εδώ είναι που ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν υπολόγισε τελείως λάθος. Κανείς στην Ουκρανία δεν περίμενε τους εισβολείς. Ακόμη και το ρωσόφωνο τμήμα του ουκρανικού πληθυσμού είναι ενάντια στην εισβολή του Πούτιν», υπογράμμισε ο καγκελάριος και τόνισε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση έχουν ήδη αποτέλεσμα και χάρη σε αυτές και στην ουκρανική αντίσταση γίνονται τώρα αυτές οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Στήριξη…

Ο κ. Σολτς εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξη του Βερολίνου σε ενδεχόμενο αίτημα του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχει ήδη συνεργασία ΝΑΤΟ-Φινλανδίας», επισήμανε ο κ. Σολτς και διαβεβαίωσε ότι «οι επιθυμίες της Φινλανδίας στο πλαίσιο των συμμαχιών μας είναι πάντα ευπρόσδεκτες». Από την πλευρά της η κυρία Μαρίν δήλωσε ότι στη χώρα της θα υπάρξει την άνοιξη πολιτική συζήτηση σχετικά με το «πώς έχει αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας» και σχετικά με το εάν η Φινλανδία θα πρέπει ή όχι να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η παράδοση της χώρας της θέλει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας να επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Σάνα Μαρίν εξέφρασε επίσης τη στήριξη της χώρας της στο Κίεβο και, αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή, έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον όλης της Ευρώπης, όχι μόνο της Ουκρανίας», επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό «να χρηματοδοτούν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αγοράζοντας ενέργεια». «Αυτό πρέπει να σταματήσει και είμαι βέβαιη ότι η Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους», δήλωσε. Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία προσπαθεί να βρει τρόπους περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.