Skip to main content

Δέσμευση των ΗΠΑ για στήριξη της Κύπρου στα ενεργειακά

Ο αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τις δύο κοινότητες να συνεχίσουν να εργάζονται

Τη δέσμευση για υποστήριξη του δικαιώματος της Λευκωσίας για αξιοποίηση των πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επανέλαβαν οι ΗΠΑ, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ενεργειακών Πόρων, Φράνσις Φάνον.

«Συνεχίζουμε τη μακροχρόνια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της» τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.

«Είμαστε αμετακίνητοι σ' αυτή τη δέσμευση» έσπευσε να προσθέσει, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τις δύο κοινότητες (σ.σ. ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους) να συνεχίσουν να εργάζονται για μια περιεκτική λύση».

Τάχθηκε παράλληλα υπέρ της δίκαιης κατανομής των εσόδων από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Κύπρου, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Σημείωσε δε, ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εμπλακούν στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία θεωρούν ως περιοχή ενεργειακής ανάπτυξης και συνεργασίας, και ότι ο ίδιος σχεδιάζει να επιστρέψει στην Κύπρο το 2019, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα αυτή την περιφερειακή συνεργασία.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος βρέθηκε στην Κύπρο, αφού πρώτα επισκέφθηκε το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ουάσιγκτον στις συνεργασίες της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος), υπογράμμισε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να «κατανοήσει καλύτερα την περιφερειακή προσέγγιση, ειδικά στον ενεργειακό τομέα».