Skip to main content

ΔΕΘ-Πλεύρης:Επισταμένη έρευνα για περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Κυρίως αναζητούμε περιπτώσεις εμβολιασμών ή περιπτώσεις που έχει δηλωθεί νόσηση μετά την ψήφιση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, είπε ο υπουργός

Επισταμένη έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν άλλων περιπτώσεων πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Θάνος Πλεύρης στο περιθώριο των εγκαινίων του υπουργείου στη ΔΕΘ, έχει δώσει σαφή εντολή σε όλους τους διοικητές των ΥΠΕ να αναζητηθούν ύποπτες περιπτώσεις, οι οποίες πάντως εκτίμησε ότι είναι λίγες. "Κυρίως αναζητούμε περιπτώσεις εμβολιασμών ή περιπτώσεις που έχει δηλωθεί νόσηση μετά την ψήφιση του μέτρου της υποχρεωτικότητας", ανέφερε και πρόσθεσε πως ελέγχονται τυχόν μεταφορές κωδικών, δηλαδή εμβολιασμοί υγειονομικών μακριά από τον τόπο κατοικίας τους μετά την ψήφιση του μέτρου. "Το σύστημα μας βοηθάει στην πλήρη ιχνηλάτηση και όσες περιπτώσεις υπάρχουν θα τιμωρηθούν με τις αυστηρές ποινές που ήδη προβλέπονται και όσες καινούργιες υπάρξουν με ένα πιο αυστηρό πλαίσιο που ψηφίσαμε", τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς επισήμανε ότι σέβεται την επιλογή τους "αλλά δεν ανεχόμαστε τη δική τους την επιλογή να την περάσουν με πλαστά πιστοποιητικά, προκειμένου να παραμείνουν στο σύστημα".

Ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αναληφθούν δράσεις για το κίνημα των αντιεμβολιαστών που, όπως είπε, κυριολεκτικά εξαπατά τους ανθρώπους και τους οδηγεί με λανθασμένες πληροφορίες να κινδυνεύει η υγεία τους. "Η δημόσια υγεία είναι πάνω απ' όλα και δεν θα μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση γι' αυτό το αγαθό. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει ενημέρωση πλήρης στον κόσμο για τα fake news που διακινούνται, αλλά από εκεί και πέρα ορισμένες πράξεις πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στον εισαγγελέα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν κλίνες νοσηλείας και στις ΜΕΘ όποτε χρειαστεί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. "Είμαστε έτοιμοι, ο αριθμός είναι επαρκής αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το 90% των συμπολιτών μας που είναι σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Δεν μπορεί να μη βλέπουν αυτό το απλό. Κι επειδή είμαι ένας άνθρωπος που έχω διασωληνωθεί, εξοργιζομαι όταν βλέπω ανθρώπους, οι οποίοι παίζουν με την υγεία των άλλων ανθρώπων και τους φτάνουν να είναι σε κλίνες ΜΕΘ". Ειδικά στο κομμάτι το παιδιατρικό, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες ιδιωτικές δομές με κλίνες και στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει σχεδιασμός από τον γενικό γραμματέα, ώστε αν χρειαστούν νοσηλείες να μην υπάρχει πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο τέλος χρόνου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία.

Στην τελετή παρέστη και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για να βελτιωθεί το σύστημα υγείας.