Skip to main content

ΔΕΥΑΩ - Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Αλλάζουμε συνήθειες για να διαφυλάξουμε τον φυσικό πόρο

Ο δήμος Ωραιοκάστρου υπενθυμίζει στους πολίτες την αξία του νερού ως φυσικός πόρος και προτείνει τρόπους για την εξοικονόμησή του.

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (ΟΗΕ 1992), ώστε να υπενθυμίζεται ότι ο πολύτιμος αυτός φυσικός πόρος δεν είναι ανεξάντλητος, αλλά ούτε και άτρωτος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στα υπόγεια νερά, επιδιώκοντας να αναδείξει την σημασία τους αλλά και την κρισιμότητα της προστασίας τους. Όπως αναφέρει ο δήμος Ωραιοκάστρου στην ανακοίνωσή του, τα υπόγεια νερά θεωρούνται ως τα πιο ασφαλή νερά, αφού γενικά είναι προστατευμένα από την επιφανειακή ρύπανση. Γι’ αυτό στην Ελλάδα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα υπόγεια νερά η υδροδότηση των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Η αξία των υπόγειων νερών είναι ανεκτίμητη για την ισορροπία των οικοσυστημάτων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ωστόσο, η υπεράντληση των υπόγειων νερών και η χρήση τους για αρδευτικούς σκοπούς συμβάλει, αναντίρρητα, στην εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων που επιπλέον επιδεινώνεται από την ξήρανση των υπόγειων ταμιευτήρων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Από την άλλη πλευρά, η κατάχρηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόγειων αποθεμάτων νερού, λόγω της διήθησής τους στο υπέδαφος και της αθροιστικής συσσώρευσης τους στους υπόγειους υδροφορείς.
Η Δ.Ε.Υ.Α. Ωραιοκάστρου αναγνωρίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, τη σημασία του νερού προσπαθεί μέσω έργων και σχετικών μελετών την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων για την ορθολογική χρήση του νερού σε όλο τον κύκλο διαχείρισής του και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.

Μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό με τους εξής τρόπους:

-Να επισκευάσουμε βρύσες που τρέχουν και σωληνώσεις νερού που έχουν διαρροή. Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει σημαντική επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.
-Έλεγχος για διαρροή στο καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής.
-Έλεγχος της εγκατάστασης για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος.
-Να ειδοποιούμε αμέσως τον υπεύθυνο φορέα (π.χ. Δ.Ε.Υ.Α.Ω.), όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάπου διαρροή από το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης.
-Όταν πλένουμε το αυτοκίνητο ή καθαρίζουμε την αυλή μας, μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό χρησιμοποιώντας κουβά αντί για λάστιχο. Με την χρήση κουβά επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση νερού κατά 80%.
-Όχι στη ρίψη διαφόρων ειδών απορριμμάτων στη λεκάνη της τουαλέτας, και τη χρήση του νερού άσκοπα.
-Αντικαταστήστε το κοινό «τηλέφωνο» ντους με «τηλέφωνο» εξοικονόμησης που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα ειδών υγιεινής και πετύχετε σημαντική μείωση κατανάλωσης σε ποσοστό έως και 40%. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες όπου -μπορεί να ρυθμιστεί   η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.
-Αποφύγετε να γεμίσετε την μπανιέρα σας για να κάνετε μπάνιο.
-Μην αφήνετε την βρύση ανοιχτή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν πλένετε τα χέρια σας.
-Συνηθίστε να μην τρέχει η βρύση κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και του λουσίματος.
-Ξεπλύνετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση.
-Κλείνουμε το γενικό διακόπτη του νερού όταν λείπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι.
-Ελέγχουμε τακτικά το υδρόμετρο μας για τυχόν διαρροή.
-Ποτίζουμε τις βραδινές ώρες το καλοκαίρι με τη χρήση των  σταγονιδίων