Skip to main content

Δια ζώσης επιστροφή στα ΑΕΙ: Το ενθαρρυντικό πείραμα του Γεωλογικού ΑΠΘ

Το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ δίνει μια πρώτη απάντηση στην πράξη για το πώς οι φοιτητές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δια ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στις τάξεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας εν όψει της επικείμενης επανέναρξης των πανεπιστημίων. Από τη μια επικρατεί αισιοδοξία για τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα, έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Από την άλλη υπάρχει αγωνία και προβληματισμός για το κατά πόσο θα μπορέσουν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία των ΑΕΙ. Όπως είναι γνωστό το υπουργείο αποφάσισε όλα τα μαθήματα, τα εργαστήρια και οι εξετάσεις κατά την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά να γίνουν μόνον δια ζώσης. Η συμμετοχή θα επιτρέπεται μόνον σε όσους θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή δύο αρνητικά rapid test την εβδομάδα. Το ερώτημα είναι πώς θα διασφαλιστεί η τήρηση όλων όσων έχει αποφασίσει το υπουργείο.

Μια πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει αυτήν την περίοδο το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Κώστας Παπαζάχος “σε συνεννόηση και με τις πρυτανικές αρχές αποφασίσαμε οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου να γίνουν δια ζώσης ώστε να δούμε στην πράξη τις δυνατότητες εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων”. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αν και ενδεικτικά, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου έχουν δοθεί έως τώρα 24 μαθήματα και θα δοθούν συνολικά περίπου 60. Τα ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών στις εξετάσεις κυμαίνονται από 25% έως 50% μεταξύ αυτών οι οποίοι χρωστούν το μάθημα. Τα μεγαλύτερα ακροατήρια ήταν γύρω στα 70 άτομα. Μετά, δε, τις εξετάσεις, θα ακολουθήσει πρόσθετο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις πεδίου και θα γίνει κι αυτό με φυσική παρουσία.

Περιγράφοντας την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Παπαζάχος εξηγεί ότι αρχικά ελέγχθηκαν από τον ίδιο όλοι οι διδάσκοντες, εάν δηλαδή διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή αρνητικό τεστ (PCR ή rapid). Στη συνέχεια οι διδάσκοντες έλεγξαν τους επιτηρητές των εξετάσεων κι αυτοί με τη σειρά τους έκαναν έλεγχο στους φοιτητές. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών, ώστε να εξασφαλίζεται η γνησιότητά τους, έγινε με τη χρήση της εφαρμογής covidfree.gr του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο από τους μέχρι στιγμής ελέγχους προέκυψαν τα εξής:

- Οι διδάσκοντες διέθεταν όλοι πιστοποιητικά εμβολιασμοί και κάποιοι λίγοι πιστοποιητικό νόσησης. Υπήρξαν και κάποιοι ελάχιστοι οι οποίοι είχαν αρνητικό test.
- Οι φοιτητές, στη συντριπτική τους πλειονότητα είχαν πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ποσοστό περίπου 75% κατά μέσο όρο. Μάλιστα στους τελειόφοιτους το ποσοστό έφτανε ακόμη και στο 90% ενώ στους πρωτοετείς ήταν γύρω στο 50%. Το 20% είχε αρνητικό αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) ή rapid test και οι υπόλοιποι φοιτητές διέθεταν πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης. Όλοι, δε, ανεξαιρέτως, φορούσαν μάσκα.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας σημειώνει ότι “κανένα όνομα δεν καταγράφεται πουθενά. Ούτε των καθηγητών ούτε των φοιτητών”. Ο έλεγχος στους φοιτητές γίνεται έξω από την αίθουσα όπου σκανάρεται κατά την προσέλευση των φοιτητών από τους επιτηρητές το πιστοποιητικό τους. Επιπλέον, γίνεται και θερμομέτρηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς φοιτητής δεν έχει κάποιο σύμπτωμα την ημέρα εκείνη κάτι, που όπως αναφέρει ο κ. Παπαζάχος, οι φοιτητές το αποδέχθηκαν με πολύ προθυμία.

Επίσης, εάν κάποιο παιδί δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, εάν, για παράδειγμα, δεν είχαν περάσει 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, του δόθηκε εναλλακτική ημερομηνία ξεχωριστής εξέτασης του μαθήματος. “Δίνουμε λειτουργικές λύσεις για να διευκολύνουμε τους φοιτητές μας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους”, εξηγεί ο κ. Παπαζάχος. Τονίζει, δε, ότι “υπήρχε εξαιρετική συνεργασία με τους φοιτητές. Οι φοιτητές μας, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, είναι πολύ πιο ώριμοι και υπεύθυνοι απ' ό,τι νομίζουμε”.

Επισημαίνει, παράλληλα, πως απ' αυτές τις πρώτες δοκιμές με την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα “διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα. Οι φοιτητές, επειδή έχουν αποξενωθεί εδώ και πολύ καιρό από το πανεπιστήμιο, είναι σαν υπνωτισμένοι, ακριβώς γιατί έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ζωντανό πανεπιστήμιο. Και αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να βρούμε τρόπους ώστε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα”.

Θετικό το τεστ

“Το πανεπιστήμιο το είδε σαν μια θετική δοκιμή ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα αυτό που κάνει το Τμήμα Γεωλογίας και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά”, αναφέρει στη Voria.gr ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Κωβαίος. Τονίζει ότι στόχος των πρυτανικών αρχών είναι “να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Να διώξουμε από πάνω τους τον φόβο και την επιφύλαξη. Σε αυτό θα αξιοποιήσουμε τους καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής. Πρέπει να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα”.

Ο κ. Κωβαίος σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αφορά τα μεγάλα ακροατήρια που παρατηρούνται κυρίως στα πρώτα έτη. “Πιστεύω ότι αυτά θα πρέπει να σπάσουν σε μικρότερα τμήματα και επειδή δεν υπάρχουν χώροι, μπορούμε να πάμε σε ένα σύστημα κάποιοι να παρακολουθούν με φυσική παρουσία (εκ περιτροπής) και οι υπόλοιποι εξ αποστάσεως. Αυτό γίνεται και σε αρκετά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Αυτό θα ισχύσει μόνον για τα μεγάλα ακροατήρια. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα γίνονται με φυσική παρουσία, όπως και τα εργαστήρια”, λέει.

Όσον αφορά τις Φοιτητικές Εστίες σημειώνει πως “αν κάποιος νοσήσει παραμένει σε καραντίνα στο δωμάτιό του για 14 μέρες. Ο υπεύθυνος του Τμήματός του ενημερώνεται για την πορεία της υγείας του και εάν χρειαστεί θα φροντίσει να νοσηλευτεί”. Όσον αφορά τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης ο κ. Κωβαίος αναφέρει ότι περιμένουμε την εγκύκλιο του υπουργείου. Το εστιατόριο της ΠΦΛ είναι μεγάλο, αεριζόμενο. Μπορεί να λειτουργήσει με φυσική παρουσία, αντί να δίνεται το φαγητό σε πακέτο, αρκεί να μπαίνει ορισμένος αριθμός φοιτητών κάθε φορά”.

Τέλος, για το θέμα του εμβολιασμού των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε (Radio North 98) ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει εντός του εμβολιαστικού κέντρου της ΔΕΘ χώρος, που θα είναι μόνο για μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ: «Απ΄ ό,τι γνωρίζω τα μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό είναι εμβολιασμένοι στη συντριπτική πλειονότητά τους. Για τους φοιτητές αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συγκεκριμένη εικόνα. Αν δεχθούμε όμως ότι η ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ είναι κοντά στο 48% - 49% εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, αν σ΄αυτό το ποσοστό συνυπολογίσουμε τους νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, νομίζω ότι κάλλιστα αυτή τη στιγμή έχουμε καλύψει ένα ποσοστό της τάξεως του 58% έως 60%».