Skip to main content

Οι διαδηλώσεις στην Ευρώπη και η πρωτοτυπία με τις Πρέσπες

Ο ενθουσιασμούς στα Σκόπια για τις δηλώσεις Δανέλλη και η ικανοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για μια λεξούλα που άλλαξε στις τροπολογίες ο Ζάεφ.

Θα μείνει στην παγκόσμια πολιτική ιστορία, ως ανεπανάληπτη πρωτοτυπία. Δυο λαοί, Έλληνες και Σλάβοι των Σκοπίων απορρίπτουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αντιδημοκρατικά οι δύο πρόθυμοι πρωθυπουργοί θα την περάσουν από τα δύο κοινοβούλια.

Το μαϊμού δημοψήφισμα των Σκοπίων θεωρήθηκε έγκυρο, ενώ στην Ελλάδα σε τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται της εθνικής κυριαρχίας, η αυταρχική κυβέρνηση, όχι μόνον στέκεται απέναντι στη θέληση του λαού, αλλά ούτε ζητά την κύρωση στη Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμά μας.

Ο εμπειρογνώμονας θεμάτων εκπαίδευσης στην Αλβανία, Ντριτσίμ Μεχμέτι, επεσήμανε ότι τα τρία τελευταία χρόνια, 23 χιλιάδες Αλβανοί μαθητές, που αποφοίτησαν με άριστα από το λύκειο, έφυγαν για σπουδές στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο εγκαταλείπουν τη χώρα το 20% των Αλβανών νέων που αποφοιτούν από το λύκειο.

Σύμφωνα με μελέτη του Cook-Communications, από το 1988, το 37% του πληθυσμού της Αλβανίας μετανάστευσε σε χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ενθουσιασμός στα Σκόπια με τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη. Γράφει ο σλαβικός Τύπος: «Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης που εκλέχθηκε με το "Ποτάμι" (Река) σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό κανάλι της Ελλάδας Αντ1 λέει ότι "δεν είναι κακή ιδέα για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση - ΜΚΟ, να διδάσκει τη "μακεδονική" γλώσσα για τους "Μακεδόνες" στην Ελλάδα».

Μπορεί ο κύριος Δανέλλης να περνά απαρατήρητος σχεδόν στην Ελλάδα, αλλά στην Βαρντάρσκα μπορεί να γράψει ιστορία.

Ο αναπληρωτής Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σούλιβαν, αναμένεται να επισκεφθεί στα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους να επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαδηλώσεις σε πολλές χώρες της ηπείρου, με διαφορετικά μεν αιτήματα, αλλά πολυπληθείς και επαναλαμβανόμενες. Μεγάλη φοιτητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην αλβανική πρωτεύουσα, μετά από επτά ημέρες διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης Έντι Ράμα και την πολιτική που ασκεί στην Παιδεία.

Το κοινό στοιχείο των διαδηλώσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ότι σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεγάλες κινητοποιήσεις, τώρα στρέφονται κατά των παιδιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους ευνοημένους και προωθούμενους "ηγέτες".

"Ξύπνησε" το παλιό σύστημα, και στρέφεται εναντίον του νέου; Μυστήρια όσα συμβαίνουν, και μάλιστα όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ικανοποιείται με την κινητοποιήσεις των Γάλλων εναντίον του Μακρόν. Είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα, αλλά δεν κρύβεται το γεγονός, ότι οι αποκαλούμενοι ακροδεξιοί πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, στρέφονται κατά της παγκοσμιοποίησης. Κάτι αλλάζει, που είναι όμως ακόμη απροσδιόριστο. Πάντως, μεγάλες κινητοποιήσεις "αυθόρμητες", δεν υπάρχουν. Θυμηθείτε τους δήθεν "αγανακτισμένους" στο Σύνταγμα, που χάθηκαν.

Κρατώ αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, επειδή είναι μάλλον κενά ουσίας: «Εχω τονίσει και έχει γίνει σαφές ότι η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες που συζητούνται αυτές τις ημέρες όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί πνεύμα και γράμμα συμφωνίας Πρεσπών.

» Αν δεν γίνει, έχουμε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει η συμφωνία και η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Περιμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση συνταγματικής διαδικασίας έχοντας δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

Καλά τα λόγια, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε εχθές ότι είναι ικανοποιημένη, επειδή ο Ζάεφ άλλαξε μια λεξούλα από τις τροπολογίες. Θα μελετήσουμε τα πλήρη κείμενα και… εδώ ήμαστε…