Skip to main content

Διαγωνισμός για τη γέφυρα της οδού Περικλέους στον δήμο Θέρμης

Απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το σχέδιο σύμβασης ανάθεσης κατασκευής γέφυρας στην οδό Περικλέους - Το σκεπτικό και η στάση του δήμου Θέρμης.

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή της γέφυρας στην οδό Περικλέους η οποία συνδέει τις Κοινότητες Τριλόφου και Πλαγιαρίου αποφασίζει η διοίκηση του δήμου Θέρμης. Η ενέργεια αυτή κρίνεται επιβεβλημένη μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία απορρίφθηκε το σχέδιο σύμβασης ανάθεσης του έργου στον προσωρινό ανάδοχο ο οποίος είχε επιλεγεί μέσα από την κατεπείγουσα διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον δήμο Θέρμης, επί δύο και πλέον χρόνια η διοίκηση του δήμου επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο ενεργειών και πρωτοβουλιών προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατό η αποκατάσταση του δρόμου ο οποίος παραμένει κλειστός εξ αιτίας της καθίζησης που σημειώθηκε στο κατώτερο σημείο του από την ισχυρή νεροποντή της 21ης Μαΐου 2020. Στο διάστημα αυτό ο δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατέβαλαν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, τεράστιες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες αποκατάστασης του δρόμου. Και μέσα σε μία διετία κατάφεραν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις όπως η πανδημία η οποία οδήγησε σε υπολειτουργία τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και η εκτίναξη του κόστους όλων των υλικών που αφορούν τα δημόσια έργα, να έχουμε ανάδοχο του έργου, έτοιμο να το ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2022, με χρόνο ολοκλήρωσης τους δώδεκα μήνες.

Το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Το σχέδιο σύμβασης με τον ανάδοχο υπογράφηκε στο τέλος Μαΐου του 2022 και στις 17 Ιουνίου εστάλη προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο σχεδόν τρεις μήνες μετά, με την πράξη 715/2022 (21/9/2022) του Ε' Κλιμακίου, απεφάνθη ότι «κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δήμου Θέρμης και της αναδόχου εταιρείας». Ο λόγος τον οποίο επικαλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτοντας το σχέδιο της σύμβασης, είναι ότι η ανάθεση του έργου θα έπρεπε να γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό και όχι με την εξαιρετική διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους αναδόχους.

Ειδικότερα, το Ε' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην απόφασή του αναφέρει ότι «η επιλογή της βέλτιστης λύσης της κατασκευής γέφυρας υπερβαίνει το απολύτως αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση μιας επικείμενης επείγουσας κατάστασης που δημιουργήθηκε από την κατολίσθηση, ήτοι στοχεύει όχι απλώς στην επείγουσα άρση της επικίνδυνης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την κατολίσθηση, αλλά στην πλήρη αποκατάσταση της περιοχής από άποψη κυκλοφοριακή, περιβαλλοντική και διαχείρισης των ομβρίων υδάτων». Με αυτό το σκεπτικό το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνεται ότι η κατασκευή της γέφυρας αποτελεί ουσιαστικά «έργο υποδομής για την τοπική κοινωνία που θα βελτιώσει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού Περικλέους, με την αύξηση της οδικής ασφάλειας των οχημάτων και των πεζών». Για τον λόγο αυτόν θεωρεί ότι η κατασκευή της γέφυρας, ως έργο υποδομής, εκφεύγει από το χαρακτήρα του κατεπείγοντος καθώς καλύπτει πάγια και όχι έκτακτη ανάγκη και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει με την εξαιρετική διαδικασία της διαπραγμάτευσης, παρά μόνο με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό.

Κατά τη γνώμη του δήμου Θέρμης η κρίση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι εσφαλμένη για τους εξής λόγους:

1. Η περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας μετά την καθίζηση που σημειώθηκε στο κατώτερο σημείο της οδού Περικλέους και τον αποκλεισμό του δρόμου. Το καθεστώς αυτό της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό, δηλαδή την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών (μελέτες, προμήθειες, επιλογή αναδόχου, εργασίες), στον ταχύτερο δυνατό χρόνο ώστε να αποκατασταθεί η άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο Κοινοτήτων που αθροίζουν περισσότερους από 15.000 κατοίκους.

2. Σε όλο το χρονικό διάστημα που ακολούθησε μετά την καταστροφή του δρόμου τον Μάιο του 2020, ο δήμος συνέπτυξε όλες τις διαδικασίες, όπου είχε τη δυνατότητα, περιορίζοντας τους χρόνους μελετών στο ελάχιστο, αλλά και των λοιπών διαδικασιών (λήψη αποφάσεων, εγκρίσεων κ.λπ.) επίσης στο ελάχιστο, παρά τη δυσμενή συγκυρία με τα προβλήματα της πανδημίας όπου το 70% του προσωπικού του δήμου ήταν σε ειδική άδεια ή τηλεργασία.

3. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του δρόμου με την κατασκευή της γέφυρας θα επιτρέψει στους κατοίκους του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου να μετακινηθούν από τον έναν οικισμό στον άλλον, χωρίς την περιπορεία μέσω των αγροτικών οδών που μερίμνησε και ασφαλτόστρωσε ο δήμος Θέρμης. Οι δύο οικισμοί οι οποίοι ανήκουν στην ίδια δημοτική ενότητα (Μίκρας) έχουν σημαντικούς δεσμούς μεταξύ τους (επαγγελματικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς) και εκτελούν μεγάλο αριθμό ημερήσιων μετακινήσεων. Επιπλέον, στον Τρίλοφο λειτουργεί το δημοτικό κατάστημα της Δ.Ε. Μίκρας, ενώ στο Πλαγιάρι λειτουργεί το ΚΕΠ Μίκρας του δήμου Θέρμης, δύο δημοτικές υπηρεσίες στις οποίες προσέρχεται μεγάλος αριθμός δημοτών. Τέλος, στον Τρίλοφο λειτουργούν το γυμνάσιο και το λύκειο Μίκρας στα οποία φοιτούν όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Πλαγιάρι.

4. Για την ανάθεση και ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής της γέφυρας συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση και για τον επιπλέον λόγο επειδή τα μέτρα αποκλεισμού της επικίνδυνης οδού Περικλέους παραβιάζονται συνεχώς από οδηγούς δικύκλων αλλά και πεζούς με αποτέλεσμα να υφίσταται συνεχές πρόβλημα οδικής ασφάλειας.

Η δήλωση του δημάρχου Θέρμης

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι για τους οποίους η κατασκευή της γέφυρας αποτελεί έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί κατεπειγόντως, με όσο το δυνατόν πιο σύντομες διαδικασίες, εντός φυσικά των προβλέψεων της νομοθεσίας την οποία και ακολουθήσαμε ως διοίκηση. Την ίδια γνώμη είχε και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, όπως βεβαίως και οι κάτοικοι των δύο Κοινοτήτων οι οποίοι πιέζουν, με το δίκιο τους, τα έργα αποκατάστασης του δρόμου να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε δυστυχώς διαφορετική γνώμη. Η διοίκηση του δήμου, παρά τις διαφωνίες της, είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί αυτήν την απόφαση μετά την οποία έχει δύο επιλογές: είτε να την εφεσιβάλλει, αναλαμβάνοντας έτσι το ρίσκο να χαθούν άλλοι δύο, τρεις μήνες σε περίπτωση που η έφεση δεν γίνει αποδεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο είτε να προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση του έργου.

Επειδή κρίνουμε ότι δεν θα έπρεπε να χαθεί πιθανότατα και άλλος χρόνος, σε περίπτωση απόρριψης της έφεσης, και επειδή, στο μεταξύ, έχουν αλλάξει προς το καλύτερο οι συνθήκες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν αναθεωρήσεις στις τιμές βασικών υλικών που αφορούν την κατασκευή δημοσίων έργων, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων εργολάβων, για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε αμέσως στη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου. Αυτό θα εισηγηθούμε στα αρμόδια όργανα του δήμου που έχουν την ευθύνη αυτής της απόφασης. Ήδη τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου».