Skip to main content

Διακοπή της δίκης λόγω εκλογών ζήτησαν οι χρυσαυγίτες

Αίτημα έξι συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για διακοπή των συνεδριάσεων, προκειμένου να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα

Επεισοδιακά έκλεισε η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Αφορμή το αίτημα έξι συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για διακοπή των συνεδριάσεων, προκειμένου να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα, καθώς είναι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το αίτημα αρνήθηκε η εισαγγελέας έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία ζήτησε να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις. Με τη θέση της εισαγγελέως συντάχθηκε η πολιτική αγωγή, η οποία έκανε λόγο για «πολιτικής φύσης» αίτημα, τονίζοντας ότι είναι αυτό που ζητούν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η Ελένη Ζαρούλια, θεωρώντας ότι η συνέχιση της δίκης κατά την προεκλογική περίοδο θα βλάψει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή.

«Θα αποτελέσει, όμως, ειδική διάκριση η διακοπή της δίκης, καθώς τα θύματα της Χρυσής Αυγής μετατρέπονται σε πολίτες Β' κατηγορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είναι τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Παρασκευής, 11 Σεπτεμβρίου, λόγω της έναρξης του σχολικού έτους

Νωρίτερα, με την έναρξη της διαδικασίας, η εισαγγελέας έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε την απόρριψη της πλειοψηφίας ενστάσεων και αιτημάτων που υπέβαλαν συνήγοροι υπεράσπισης.

Η εισαγγελική λειτουργός θεώρησε ότι πολλές εκ των ενστάσεων που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι, όπως αυτές για αοριστία της κατηγορίας και περί ακυρότητας της διαδικασίας αυτόφωρης σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου, προβάλλονται «απαραδέκτως» πλέον, καθώς αφορούν ζητήματα της προδικασίας, τα οποία λύθηκαν με το παραπεμπτικο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πληρεξουσίων δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι εντάσεις δημιουργήθηκαν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εκπρόσωποι των κατηγορουμένων -κυρίως του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκου- αντέδρασαν στα όσα ανέφερε η πολιτική αγωγή, υποστηρίζοντας πως δεν παρίσταται και δεν μπορεί να τοποθετηθεί για ζητήματα που αφορούν τα ηγετική στελέχη της Χρυσής Αυγής, που δικάζονται μόνο για εγκληματική οργάνωση.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το πρωί, αποχώρησε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής που εκπροσωπεί θύματα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ, Θ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος προχώρησε σε σχετική δήλωση, μετά και την επισήμανση της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, ότι υπάρχουν κατηγορούμενοι, για τους οποίους δεν επιτρέπεται να τοποθετηθούν.

«Διαμαρτύρομαι έντονα γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ επί των ενστάσεων καττηγορουμένων, όπως πράγματι το δικαστήριο έχει απαγορεύσει, αλλά αφορούν σε νομικά θέματα που αν γίνουν δεκτά, θα επηρεάσουν και τους κατηγορούμενους, που μας αφορούν» ανέφερε.

Στην πρότασή της, η εισαγγελέας έδρας εξαίρεσε από την απορριπτική τοποθέτησή της μόνο την ένσταση του κατηγορούμενου Δ.Λιακόπουλου για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του, ώστε, όπως υποστηρίζει η υπεράσπισή του, να αποδειχθεί πως δεν είχε συνομιλίες με μέλη ή στελέχη της Χρυσής Αυγής πριν τη δολοφονία του νεαρού εργάτη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμαν.

Για τη συγκεκριμένη ένσταση, η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά την πρόοδο της δίκης.