Skip to main content

Διακόσιοι εργάτες γης εισήλθαν στην Ελλάδα από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Η είσοδος από τον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για τους εργάτες γης και όχι για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Με την είσοδο διακοσίων εργατών γης (πέντε τουριστικά λεωφορεία), επαναλειτούργησε σήμερα η είσοδος στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, η οποία είχε κλείσει στις 20 Νοεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

«Σήμερα, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εισόδου στο τελωνείο όλα κύλησαν ομαλά», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερο στέλεχος στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, και πρόσθεσε ότι «δεν βρέθηκε κανέναν θετικό κρούσμα σε 200 Rapid test που έγιναν από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο σημείο».

Πρόσθεσε, ότι η είσοδος από τον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για τους εργάτες γης και όχι για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, εμπορική ή και τουριστική, και μόνο κατά τις ώρες από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα. Καθημερινά δε θα επιτρέπεται η είσοδος σε 400 άτομα, συμπλήρωσε.

Επισημαίνεται ότι ετησίως η διέλευση από την Κρυσταλλοπηγή ανέρχεται σε 300.000 άτομα κατά μέσο όρο, ενώ ημερησίως εισέρχονται και εξέρχονται περί τα 150 φορτηγά.

Υπογραμμίζεται, ότι η είσοδος επετράπη ύστερα από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Στη συνεδρίασή της η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργού να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση εργατών γης που είναι απαραίτητοι για τις καλλιέργειες της χώρας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η απόφαση αυτή, εξυπηρετεί παραγωγούς της Μακεδονίας, από την Καστοριά, την Φλώρινα, την Κοζάνη, την Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Λάρισα, οι οποίοι βρίσκονται εν μέσω συγκομιδών κυρίως φρούτων.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε επίσης ότι με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της COVID-19, για την επαναλειτουργία του Μεθοριακού Σταθμού της Κρυσταλλοπηγής θα γίνει αξιοποίηση των νέων υγειονομικών που προσλήφθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα επαναλειτούργησε και η είσοδος απόν Μεθοριακό Σταθμό της Κακκαβιάς, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.