Skip to main content

Ευκαρπία: Γονείς και μαθητές αντιδρούν σε ενδεχόμενη διπλοβάρδια των σχολείων

Οι γονείς δεν συμφωνούν με την προτεινόμενη λύση τα παιδιά τους να μεταφερθούν στο 2ο Δημοτικό Ευκαρπίας και να κάνουν μαθήματα το απόγευμα.

Την έντονη αντίδραση γονιών του 3ου δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας έχει προκαλέσει η μη ολοκλήρωση εργασιών βιοκλιματικής αναβάθμισης αλλά και της κατασκευής ενός επιπλέον ορόφου στο κτήριο, γεγονός που έχει ως συνέπεια οι 307 μαθητές να βρίσκονται χωρίς σχολείο, μια μόλις εβδομάδα, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Διαβάστε σχετικά Θεσσαλονίκη: Γονείς αντιδρούν σε έναρξη μαθημάτων μέσω Webex στην Ευκαρπία

Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε στις 6 Μαϊου και έχει χρόνο παράδοσης στις 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι γονείς αναφέρουν ότι οι εργασίες ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς και εκφράζουν φόβους ότι δεν θα παραδοθεί μέχρι τέλος της χρονιάς.

Οι γονείς των παιδιών είναι ανάστατοι καθώς δεν συμφωνούν με την προτεινόμενη λύση τα παιδιά τους να μεταφερθούν στο 2ο Δημοτικό Ευκαρπίας και να κάνουν μαθήματα το απόγευμα, με τις οποίες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται, τόσο για την υγειονομική ασφάλεια, όσο και για την ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού.

Η απόφαση προκαλεί, όμως, ντόμινο αντιδράσεων καθώς οι γονείς του 3ου δημοτικού όπου πηγαίνουν 350 μαθητές, διαμαρτύρονται φοβούμενοι ότι το σχολείο θα συστεγάσει πάνω από 700 μαθητές και άρα θα είναι εν δυνάμει μια υγειονομική βόμβα λόγω του κορωνοϊού.

Η Χριστίνα Δρανίτσα, γονέας μαθητριών του 3ου δημοτικού Ευκαρπίας, στο πλαίσιο σημερινής διαμαρτυρίας γονέων στο Δημαρχείο Παύλου Μελά, αναφέρει ότι πρέπει να δωθεί μια λύση να βρεθεί ένας χώρος τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε πρωινή βάρδια και όχι να κάνουν απόγευμα μαθήματα στο 2ο Δημοτικό, και μάλιστα με μειωμένο ωράριο 2-6. «Ζητούμε να γίνει επίσπευση της παράδοσης του σχολείου, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο τους το συντομότερο δυνατό και να δωθεί λύση ώστε να παιδιά να μην κάνουν απογευματινή βάρδια» τονίζει.

Οι γονείς και από τα δυο σχολεία επισημαίνουν ότι θα μένει πολύ λίγος χρόνος για την απολύμανση καθαρισμό των σχολείων ανάμεσα στις δύο βάρδιες, με το προσωπικό καθαριότητας να είναι μειωμένης απασχόλησης.

Από την πλευρά της η Κανέλια Σαρρή, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού αναφέρει ότι ο φόβος του κορωνοϊού φτάνει καθώς σε ένα σχολείο μέσα σε 10 ώρες θα συνυπάρχουν πάνω απο 700 παιδιά και 100 δάσκαλοι. «Τα παιδιά θα σχολανε 1.15, δεν μας εξασφαλίζουν τα σχολικά γεύματα, και εξαιτίας της κατάστασης θα συρρικνωθεί το ολοήμερο, όπου τα 150 παιδιά θα γίνουν 30».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «όλοι πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και να δουν τη γενική εικόνα, η οποία είναι η αναβάθμιση του 3ου δημοτικού έτσι ώστε οι μαθητές να μην κάνουν μαθήματα σε kibo».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο εργολάβος είναι πολύ καλός αλλά αυτές οι εργασίες όπως είπε, θέλουν χρόνο.

«Θα χρειαστεί ένα διάστημα δύο μηνών τα παιδιά να εκπαιδεύουν με κάποιο άλλο τρόπο. Η διεύθυνση Παιδείας, η οποία έχει την αρμοδιότητα, πρότεινε τη διπλοβάρδια. Εγώ επικοινώνησα με νωρίτερα με το υπουργείο Παιδείας και είμαστε σε αναμονή απάντησης, για την εξεύρεση λύσης».

Την κινητοποίηση των γονέων στήριξε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας με τον πρόεδρό της Θανάση Κοκονά να εξαπολύει πυρά για την κατάσταση, ζητώντας λύση για να κάνουν οι μαθητές μάθημα σε πρωινή βάρδια.