Skip to main content

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση οικοδομής στο ρέμα Πολυγνώτου

Οι κάτοικοι της περιοχής Κρυονερίου ζητούν το πάγωμα κάθε οικοδομικής δραστηριότητας - Παρέστησαν στο δημοτικό συμβούλιο, όπου κατέθεσαν ψήφισμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επικείμενη ανέγερση οικοδομής σε περιοχή που βρίσκεται εντός του ρέματος Πολυγνώτου στην Άνω Τούμπα πραγματοποιούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης κάτοικοι της περιοχής του Κρυονερίου.

Όπως καταγγέλλουν, η ανέγερση προβλέπεται να γίνει σε περιοχή όπου διέρχεται ο λεγόμενος χείμαρρος της Άνω Τούμπας, η οποία όμως στους χάρτες της Πολεοδομίας εμφανίζεται ως δρόμος.

«Το 1984 όταν εντάχθηκαν όλα αυτά στο σχέδιο πόλης άλλαξε το ρυμοτομικό σχέδιο. Μέρος του δάσους από πίσω μπήκε στο σχέδιο πόλης και όλα αυτά τα αυθαίρετα μπήκαν σε οικοδομικά τετράγωνα. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένας χάρτης που υπάρχει στην Πολεοδομία που αποτυπώνει έναν δρόμο πολύ φαρδύ εντός του ρέματος, που ξεκινάει από τον περιφερειακό και καταλήγει στη Γρηγορίου Λαμπράκη και βάσει αυτού του χάρτη έχουν γίνει όλες οι ενέργειες. Το ρέμα δεν αποτυπώνεται πουθενά, δεν έχει χαρτογραφηθεί, δεν έχει γίνει οριοθέτησή του, δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο», ανέφερε η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου, Δήμητρα Κάρταλη.

Οι κάτοικοι ανάρτησαν πανώ έξω από το δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια παρέστησαν και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα και κάθε αδειοδότηση, μέχρι να γίνει χαρτογράφηση του ρέματος. Άλλωστε, όπως αναφέρουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, ενδεχόμενη ανέγερση κτηρίων εντός του ρέματος, που είναι από τα μεγαλύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, εγκυμονεί κινδύνους πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στην αρχή της συνεδρίασης που τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης των κατοίκων. Στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος, όπως είπε, το 1984 έβαλε τη συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο σχέδιο πόλης προβλέποντας δρόμο πλάτους 25 μέτρων, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμα. «Πραγματικά οι άνθρωποι έχουν δίκιο και διαμαρτύρονται για να περιφρουρήσουν το δημόσιο συμφέρον», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχεδίου.

Εκ μέρους της διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, σημείωσε πως ο δήμος ούτε είναι ιδιοκτήτης του ρέματος, ούτε αρμόδιος για τη χαρτογράφησή του, ενώ δεν μπορεί να επιστρέψει στο Δασαρχείο κάποια έκταση, όπως ζητούν οι κάτοικοι. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιμείνουμε να αναθεωρήσει το Δασαρχείο τους δασικούς χάρτες και να πιέσουμε την Πολεοδομία να σταματήσει κάθε ανοικοδόμηση», ανέφερε.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο ιδιοκτήτης της υπό ανέγερση έκτασης, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, που εξέτασε όλα τα στοιχεία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο ίδιος ανέφερε ότι ως οικόπεδο έχει εγγραφεί στο Κτηματολόγιο και δεν υπήρξε άλλη αντίδραση. «Δεν είναι ρέμα και δεν ανήκει στην περιφέρεια. Είναι οικόπεδο από 1984 και όλες οι διαδικασίες έγιναν με διαφάνεια. Το ότι έχει πεύκα δεν σημαίνει ότι είναι δάσος, όπως και το ότι έχει κλίση δεν σημαίνει ότι είναι ρέμα», είπε και πρόσθεσε ότι για να αλλάξει ο σχεδιασμός θα πρέπει να ανατραπεί το πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι λίγο πιο κάτω υπάρχει νηπιαγωγείο, για το οποίο κανείς δεν έχει αντιδράσει.

 Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν διεξοδικά το ζήτημα και να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ενώ εκφράζει τη βούλησή του για αναστολή των οικοδομικών αδειών μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.