Skip to main content

Διάγγελμα Μακρόν: Όχι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας προς το παρόν

«Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά», είπε η Γάλλος πρόεδρος.

Διεύρυνση της προεδρικής πλειοψηφίας με συμβιβασμούς, αλλά όχι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έκανε λόγο σε διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, τρεις ημέρες μετά το ηχηρό χαστούκι των βουλευτικών εκλογών, όπου δεν κατόρθωσε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, τόνισε πως στις συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, όλοι απέρριψαν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία, όπως πιστέυει και ο ίδιος «δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε δε πως «πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δράσουν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια» για να σημειώσει: «Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσουμε. Ελπίζω λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες, ότι αυτή η πολιτική υπέρβαση θα συνεχιστεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα. Εναπόκειται στις πολιτικές ομάδες να το πουν με πλήρη διαφάνεια».

Ο Μακρόν υπενθύμισε στους Γάλλους ότι στις 24 Απριλίου, «ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου εκλέγοντάς με Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 12 και 19 Ιουνίου εκλέξατε τους βουλευτές σας». Επίσης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τη μεγάλη αποχή «που μας υποχρεώνει όλους να δώσουμε περισσότερο νόημα και σαφήνεια στη μεγάλη δημοκρατική μας συνάντηση» αλλά και ότι «ούτε μπορώ να αγνοήσω τα ρήγματα και τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας μας που αντικατοπτρίζονται στη Γαλική Εθνοσυνέλευση.

Μακρόν: Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί

«Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες, καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της» τόνισε ο Μακρόν προσθέτοντας: «Η προεδρική πλειοψηφία πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά. Χτίζοντας νέους συμβιβασμούς, σε διάλογο, ακρόαση, σεβασμό».

Ο Μακρόν περιέγραψε και τις συνομιλίες που είχε με τους διάφορους αρχηγούς των κομμάτων. «Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δράσουν σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσουμε».

Για να συνεχίσει: «Από το φετινό καλοκαίρι θα χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου νόμου για την αγοραστική δύναμη και έκτακτων μέτρων για την υγεία μας. Όλη αυτή η πρόοδος δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε με περισσότερους φόρους ούτε με περισσότερα χρέη. Η χώρα μας χρειάζεται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να δημιουργεί περισσότερο πλούτο και να καινοτομεί περισσότερο. Αυτό χρειάζεται σαφήνεια και μετά ευθύνη», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους».

Πρόσθεσε, ακόμη, πως «θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε συμβιβασμούς, προσθήκες, τροπολογίες, αλλά να το κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια που αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ξεκινώντας από την προεδρική πλειοψηφία, αλλά και όλες τις άλλες. Για αυτό θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουμε τις επόμενες ημέρες το μερίδιο ευθύνης και συνεργασίας που είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι διάφοροι σχηματισμοί της Εθνοσυνέλευσης», είπε.