Skip to main content

Ερωτήματα και διαψεύσεις για το πριμ αποχώρησης των αιγοπροβατοτρόφων

Οι διαψεύσεις του υπουργείου και του γραφείου της ΕΕ στην Ελλάδα και η νέα παρέμβαση της ομάδας γεωπόνων και κτηνιάτρων που ανέδειξε το θέμα

Αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο προκάλεσαν οι πληροφορίες περί πριμοδότησης στους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους από την ΕΕ προκειμένου να σταματήσουν την εκτροφή των ζώων τους και να στραφούν σε άλλες δραστηριότητες.

Η είδηση που δημοσιεύθηκε προπαραμονή των Θεοφανείων είχε περάσει «στα ψιλά» και ανέφερε ότι υπήρξαν συζητήσεις κατά τις διαδικασίες κατάρτισης της νέας ΚΑΠ περιόδου 2020-2027, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τεχνοκρατικό επίπεδο ακόμη, επεξεργάζεται μέτρο αυξημένων πριμοδοτήσεων «…για την οµαλή έξοδο από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων…».

Ομάδα γεωπόνων και κτηνιάτρων αποτελούμενοι από τους Δημήτρη Γαλαμάτης (Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc, PhD), Κώστα Γιαννακόπουλο (Κτηνίατρος Α.Π.Θ.), Γιώργο Γιαννόπουλο (Γεωπόνος Γ.Π.Α.), Βασίλη Κρέστο (Γεωπόνος Γ.Π.Α, MSc), Γιάννη Οικονόμου (Γεωπόνος Γ.Π.Α.,MSc), Ιωάννη Παπαγιάννη (Γεωπόνος Γ.Π.Α.), Κώστα Παππά (Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc), Γιώργο Ρόζο(Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc, PhD) και Γιώργο Χαραλαμπάκη (Κτηνίατρος Α.Π.Θ.), προχώρησαν σε δημόσια παρέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύοντας το μείζον θέμα για την ελλληνική κτηνοτροφία (δείτε εδώ). 

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε καμία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα αλλά, σε συνέχεια της παρέμβασης των παραπάνω, υπήρξε μια λιτή ανακοίνωση διάψευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ανέφερε τα εξής: «Τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καμία σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολούθησαν χθες, Τετάρτη 9 Ιανουρίου, ερωτήσεις βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ και το γραφείο της Ε.Ε. στην Ελλάδα σχολίασε το θέμα στα social media (δείτε εδώ), η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τους εν λόγω γεωπόνους και κτηνιάτρους, όπως αναφέρουν σε νέα παρέμβασή τους, δεν ξεκαθάρισε οριστικά το θέμα. 

«Το γραφείο της ΕΕ δεν διαψεύδει ξεκάθαρα, όπως το ΥΠ.Α.Α.Τ., την έξοδο μέσω πριμοδότησης των αιγοπροβατοτρόφων, αλλά αναφέρεται μόνο σε προβατοτρόφους! Μένει να διευκρινιστεί αν αυτό είναι… παραδρομή ή αν το υπό συζήτηση μέτρο εξαιρεί τους προβατοτρόφους και αφορά μόνο τους αιγοτρόφους. Σημειώνεται ότι από τα 12,5 περίπου εκατομμύρια αιγοπρόβατα που εκτρέφονται σήμερα στην Ελλάδα, τα 8,5 αφορούν πρόβατα και τα 4 αιγοειδή (γίδες), ενώ από τις 155.000 περίπου εκμεταλλεύσεις αιγοπροβατοτροφίας, οι 87.000 αφορούν εκμεταλλεύσεις προβατοτροφίας και οι 68.000 αιγοτροφίας (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 2018). Αυτό που μένει από όλα τα παραπάνω όμως είναι το γεγονός πως η παρέμβαση μας παρήγαγε ειδήσεις, που κατ’ αρχήν μοιάζουν θετικές, αν και όπως προαναφέρθηκε, η απάντηση του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα αφήνει ερωτηματικά», καταλήγουν.