Skip to main content

Διασυνοριακό Φεστιβάλ Αμφίπολης: «Στοχευμένες κινήσεις για τον τύμβο»

Ο Θ. Καράογλου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν στοχευμένες κινήσεις με σκοπό την επιτάχυνση των εργασιών που αφορούν το μνημείο του τύμβου Καστά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διήμερο Πολιτιστικό Φεστιβάλ με τίτλο «Διασυνοριακό Φεστιβάλ στην Αμφίπολη» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) το Σαββατοκύριακο 24-25 Αυγούστου 2019 στον Δήμο Αμφίπολης.

Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Αυγούστου με τον χαιρετισμό του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου και την παρουσία του βουλευτή Σερρών κ. Τάσου Χατζηβασιλείου. Ο υφυπουργός, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, χαρακτήρισε ως υποδειγματική τη διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, υπογραμμίζοντας την συμβολή της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού στην εδραίωση φιλίας των δυο λαών, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν στοχευμένες κινήσεις με σκοπό την επιτάχυνση των εργασιών που αφορούν το μνημείο του τύμβου Καστά

Στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 25 Αυγούστου, υλοποιήθηκε Πολιτιστική ημερίδα με τίτλο «Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και αειφόρος τοπική ανάπτυξη: από το σχεδιασμό στην πράξη» στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμφίπολης στο Ροδολίβος Σερρών με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ομιλητών. Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας έγινε παρουσίαση του έργου Borderless Culture, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται η όλη εκδήλωση ενώ στη δεύτερη παρουσιάστηκαν στρατηγικές και εργαλεία για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη. 

Στην ημερίδα, την έναρξη της οποίας έκανε ο κ. Καράογλου, παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Μωυσιάδης Ιωάννης, ο νέος δήμαρχος Αμφίπολης κ. Φραστανλής Στέργιος, ο νέος δήμαρχος Ηράκλειας κ. Κουτσάκης Γεώργιος, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Βούλγαρων εταίρων στο έργο καθώς και πλήθος τοπικών παραγόντων. 

Κατά τη διάρκεια της 1ης και 2ης ημέρας της διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νέοι Επιβάτες», τον Πολιτιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Οι φίλοι της παράδοσης», το Σύλλογο Σερραίων Κατοίκων Δήμου Θέρμης, τον Λαογραφικό Όμιλο Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Ν. Σερρών, τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος», τη Θρακιώτικη Σπείρα, το Σύλλογο Εβριτών Ν. Ροδόπης και το βουλγαρικό σχήμα Pirin Folk Ensemble. Παράλληλα, το Πολυφωνικό Σχήμα «Πεντάτονο» Βαγγέλη Κώτσου, το συγκρότημα «Πλάγιος δ.», το πολυφωνικό συγκρότημα Εθν. Πολ. Κέντρο Βουλγαρίας Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Σωκράτης Παπαϊωάννου μαζί με την   Περσεφόνη τραγούδησαν σε ελληνικούς και βουλγαρικούς ρυθμούς.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώθηκε διαδραστικό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά και εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης (master junior chef).

Το διασυνοριακό φεστιβάλ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου BorderlessCulture το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”. 

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.borderlessculture.eu.