Skip to main content

Διασκέδαση και business στην Ελλάδα του Αυγούστου

«Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, από τα μέσα Ιουνίου, πηγαίνουμε Μύκονο. Προφανώς και δεν πάμε για διακοπές, αλλά για ...δουλειές».

Προ ημερών, στέλεχος μεγάλης ελληνικής εταιρίας που έχει σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό ένα mega-project, έλεγε στον «Τειρεσία» κάτι εντυπωσιακό, όσο και προφανές:

«Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, από τα μέσα Ιουνίου, πηγαίνουμε Μύκονο. Προφανώς και δεν πάμε για διακοπές, αλλά για ...δουλειές. Τι κάνουμε; Όλη την εβδομάδα κλείνουμε ραντεβού ή βάζουμε να μας κλείσουν ραντεβού με μεγάλους ξένους επιχειρηματίες που βρίσκονται εκεί κι εμείς τους ζητάμε να μας δουν για 20', ώστε να τους ενημερώσουμε για το project. Σε πληροφορώ ότι έτσι κάναμε το καλύτερο fund raising των τελευταίων μηνών. Αυτοί συνδυάζουν τη δουλειά με τις διακοπές κι εμείς μαζεύουμε κεφάλαια».

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι είναι το καλύτερο σημείο για να κάνεις business. Αρκεί να έχεις φαντασία, πρόταση και κάποιες ...άκρες. Κι αυτό γιατί από εδώ κάνουν παρέλαση οι ισχυρότεροι – επιχειρηματικά – άνθρωποι του πλανήτη. Μόλις προχθές ήταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο γιος του μεξικάνου ολιγάρχη Κάρλος Σλιμ. Ποιος είναι αυτός; Πριν εμφανισθούν οι Μπέζος, Ζούκεμπεργκ και Μασκ, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Και παραμένει ένας από τους πλουσιότερους. Παρά-προχθές ήταν στη Μύκονο ο τρίτος πλουσιότερος κινέζος. Στις Σπέτσες εθεάθη ο Αμπράμοβιτς (εν προκειμένω, δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις).

Και πολλοί – πολλοί ακόμα.

Και μια ο λόγος παραπάνω στη Μύκονο, να σας μεταφέρουμε εδώ την άποψη όσων την επισκέπτονται. Ανεξάρτητα από τα θέματα ψυχαγωγίας και διασκέδασης, επιχειρηματικά – οικονομικά, είναι μια άλλη χώρα «εντός» Ελλάδας, καθώς η ζωή εξακολουθεί να κινείται με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς. Ακόμα και τώρα, που η κρίση της πανδημίας απαγορεύει κάθε σκέψη για νέα επιχειρηματικά ανοίγματα η ιταλικής φίρμας D&G, απέκτησε εκεί νέο spot (στο ξενοδοχείο Cavo Tagoo). Μάλιστα, το νέο κατάστημα αναφέρεται απευθείας στο Μιλάνο. Δηλαδή, δεν είναι franchise, αλλά ανήκει στους ιδιοκτήτες της μητρικής φίρμας. Μεγάλη διαφορά.

Ωστόσο, προσοχή. Το γεγονός ότι κυκλοφορεί χρήμα, δεν σημαίνει ότι είναι και ασύδοτο. Για παράδειγμα, αν συγκαταλέγεστε στη συμπαθή κατηγορία των influencers - το επαγγελματικό αντικείμενο της οποίας δεν έγινε ποτέ ευκρινώς διακριτό - και κινείστε με οποιοδήποτε μέσο μεταξύ Μυκόνου κι άλλων δημοφιλών προορισμών, προσέξτε μεταξύ άλλων και την ...Εφορία. Επειδή στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η υποψία ότι αποκρύβονται μεγάλα εισοδήματα από τη συγκεκριμένη ομάδα, μπήκε στο μικροσκόπιο της. Και απ' ό,τι μαθαίνουμε συγκεντρώνονται φωτογραφίες κι άλλο αποδεικτικό υλικό, για τις εξηγήσεις που θα ζητηθούν από Σεπτέμβριο, αναφορικά με το πόθεν έσχες πολλών πραγμάτων. Κάποιοι θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο. Κι απ' ό,τι μαθαίνουμε, θα ματώσουν...