Skip to main content

Διάσκεψη: Ζητείται μηχανισμός επιτήρησης της εκεχειρίας στη Λιβύη

Πού στοχεύουν οι διπλωματικές προσπάθειες του Βερολίνου στην αυριανή σύνοδο με θέμα τη Λιβύη - Παρόντες Βλ. Πούτιν και Μ. Πομπέο.

Μετατροπή της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός σε μόνιμη εκεχειρία και εγκαθίδρυση μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης της εκεχειρίας, ενδεχομένως με τη συμμετοχή στρατιωτών από ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί στοχεύουν οι διπλωματικές προσπάθειες του Βερολίνου στην αυριανή σύνοδο με θέμα τη Λιβύη, στην οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα λάβει μέρος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel ότι σε περίπτωση που αύριο στο Βερολίνο επιτευχθεί συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συνεισφέρει στην τήρησή της «ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της Ε.Ε.» Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης. «Στη σύνοδο κατέστη πολύ σαφές ότι η Ε.Ε. πρέπει να το κάνει αυτό», σημείωσε ο Μπορέλ.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ξεκαθάρισαν ότι η διάσκεψη του Βερολίνου δεν θα επιχειρήσει να εξεύρει συμβιβασμό ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης και στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ. Η έμφαση θα δοθεί στο να πειστεί ο Χαφτάρ να εγκαταλείψει τα σχέδια για κατάληψη της Τρίπολης, κρατώντας τις θέσεις που έχει ήδη κατακτήσει στην Ανατολική Λιβύη αλλά και γύρω από τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Τόσο ο Χαφτάρ όσο και ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ Σαράζ, αναμένονται στη διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων δυτικών και αραβικών χωρών. «Το Βερολίνο είναι μια ευκαιρία να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία και να προχωρήσουμε με βάση την κατάπαυση του πυρός», είπε δυτικός διπλωμάτης.

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου ζητεί «αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, σταδιακά και ανταποδοτικά βήματα» που θα ξεκινήσουν με μια εκεχειρία, υπό την επίβλεψη τεχνικών ομάδων. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Διπλωματικές πηγές είπαν ότι οι λύσεις είναι δύο, είτε η ενίσχυση της υπάρχουσας δύναμης του ΟΗΕ στη Λιβύη, είτε η δημιουργία πολυεθνικής δύναμης με στρατιώτες από τη Ρωσία, την Τουρκία ή άλλα κράτη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε τον Χαφτάρ και τον Σαράζ να προσέλθουν στη διάσκεψη με εποικοδομητικό πνεύμα. «Οι σχέσεις μεταξύ τους αυτή τη στιγμή είναι πολύ τεταμένες, δεν θέλουν καν να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο», είπε χθες ο Λαβρόφ, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ των δύο τη Δευτέρα στη Μόσχα, σε μια απόπειρα εξεύρεσης συμφωνίας που δεν ευοδώθηκε.