Skip to main content

Διασωληνωμένος παραμένει ο Σαλμάν Ρουσντί - Πιθανόν θα χάσει το ένα του μάτι

Ο μάνατζέρ του δήλωσε ότι ο συγγραφέας μάλλον θα χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, ενώ γενικά τα νέα δεν είναι καλά για την υγεία του

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για την πορεία της υγείας του συγγραφέα, Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος δέχτηκε δολοφονική επίθεση την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη από μανιασμένο δράστη που τον μαχαίρωσε 10-15 φορές.

«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι, τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε  σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο λογοτεχνικός του πράκτορας, άντριου Γουάιλι.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε ως δράστης της δολοφονικής επίθεσης τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ. Ο δράστης όρμησε στην εξέδρα την ώρα που ο Ρουσντί ξεκινούσε να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και με πρωτοφανή αγριότητα τον μαχαίρωσε πολλές φορές στον λαιμό. Ο 75χρονος συγγραφέα σωριάστηκε στο δάπεδο και ο νεαρός δράστης ακινητοποιήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος. 

Ο Σαλμάν ρουσντί προκάλεσε αναστάτωσε με το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του συγγραφέα.

Επί σειρά ετών ο Ρουσντί κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.