Skip to main content

Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για την παράνονη κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα

Είχε προηγηθεί προφορική διαμαρτυρία και χθες δια του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα το ελληνικό ΥΠΕΞ επέδωσε το διάβημα στο τουρκικό.

Διάβημα για την άρνηση εισόδου στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη το περασμένο Σάββατο επέδωσε την Τετάρτη και γραπτώς ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί προφορική διαμαρτυρία την ημέρα του περιστατικού. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δια του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, επέδωσε χθες Τετάρτη και γραπτώς το διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε το πρωί του Σαββάτου με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης - Μεσογείου (ARLEM).

Λίγο μετά την άφιξή του ωστόσο κρατήθηκε σε ένα γραφείο από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Μετά την περιπέτεια στη Σμύρνη, ο κ. Τζιτζικώστας επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς τον παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το κυβερνητικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.