Skip to main content

Διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα για την έξοδο του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση τουρκικής NAVTEX για το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» προβαίνει η Αθήνα.

Οπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς, όμως, να έχει λάβει ακόμα απάντηση. Πάντως, προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει, ακόμα, προτείνει ημερομηνία σύγκλησης της Ατυπης Πενταμερούς, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.