Skip to main content

Διαβήματα του ΥΠΕΞ για το προκλητικό πανό των Αλβανών

Το υπουργείο εξωτερικών προέβη σε διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ, για την ανάρτηση πανό περί «γενοκτονίας της Τσαμουριάς».

Σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη η Ελλάδα, σε συνέχεια των αντιδράσεών της για το πανό στον αγώνα Αλβανίας - Ελβετίας στο πλαίσιο του Euro 2016 στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς προχώρησε σε δύο αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ, ζητώντας να αποδοκιμαστεί και να καταδικαστεί επισήμως η ανάρτηση του πανό, χαρακτηρίζοντας τη θλιβερή, απαράδεκτη και θρασύτατη ενέργεια.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, παρουσίασε τη θέση του υπουργείου σχετικά με την ανάρτηση του πανό, ενώ παράλληλα επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά και διάβημα προς τον γενικό γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, απηύθυναν αντίστοιχα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και η πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη, Χαρά Σκολαρίκου.

Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι.

Σε συνέχεια των ανωτέρω παραστάσεων διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, οι Γάλλοι διοργανωτές και η UEFA επεσήμαναν ότι η ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα, τόνισαν ότι η απομάκρυνσή του ήταν άμεση και διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό συμβάν.

Στο προσβλητικό πανό έγραφε: «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα».