Skip to main content

Δίχτυ προστασίας 750 εκατ. από την Eurobank για τον τουρισμό

Πακέτο μέτρων 750 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση του ξενοδοχειακού κλάδου - Τι εκτιμά ο Φωκίων Καραβίας για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Τον νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί να στηρίξει η Eurobank, δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους του τουρισμού, δίνοντας έμφαση στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 750 εκατ.ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας επισημαίνοντας πως η Eurobank, είναι η τράπεζα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η οποία συμβάλει -άμεσα ή έμμεσα- με 21% στο ΑΕΠ και 22% στην απασχόληση της χώρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας «στηρίζουμε τον ελληνικό τουρισμό, όχι μόνον τις ηλιόλουστες μέρες αλλά και στα δύσκολα».

Σημειώνεται πως το 65% των τουριστικών εσόδων, υπό κανονικές συνθήκες, προκύπτει το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Εξειδικεύοντας το πακέτο μέτρων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου τόνισε πως «ο όμιλος στηρίζει διαχρονικά την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τις συνεπείς επιχειρήσεις. Ως τράπεζα του ελληνικού τουρισμού, η Eurobank πρωτοπορεί και ενισχύει το πλέγμα προστασίας για τους επιχειρηματίες πελάτες του ξενοδοχειακού κλάδου, όχι μόνο για τη δύσκολη φετινή χρονιά, αλλά και για το 2021, έτος εξαιρετικά κρίσιμο για την μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάκαμψης του κλάδου».

Ποια είναι τα μέτρα στήριξης

-Παγώνουν οι δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους επικεφαλής της τράπεζας το 77% των πελατών τους που προέρχεται από το συγκεκριμένο κλάδο έχουν ενήμερα δάνεια, ενώ στην πλειονότητα των προβληματικών (23%) έχουν υπάρξει ρυθμίσεις.

-Χορηγείται άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.

-Παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021.

-Συνεχίζεται απρόσκοπτα η χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων.

-Προσφέρεται αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης ”CoVid-Shield“, του ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA. Βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Οι νέες πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκατ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αφορούν στήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους από το χαρτοφυλάκιο ενήμερων ξενοδοχειακών δανείων της τράπεζας.

«Τα μέτρα που λάβαμε αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, ωστόσο οι μικρές είναι εκείνες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης και από χρηματοδότηση, αλλά και από συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις οποίες τους τις παρέχουμε» ανέφερε ο γενικός διευθυντής Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής.

 

Τα ξενοδοχεία θέλουν να λειτουργήσουν

«Η τάση των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχείων των πελατών μας είναι να λειτουργήσουν» σημείωσε ο κ. Βασιλείου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό επί του παρόντος. «Εκτιμώ πως θα συνεκτιμήσουν την κατάσταση, θα ακούσουν τα ακριβή μέτρα που θα ληφθούν και θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου» τόνισε ο κ. Βασιλείου.

Αναφερόμενος σε πελάτες της τράπεζας στη Χαλκιδική, σημείωσε πως μεγάλη μονάδα με την οποία συνεργάζεται η τράπεζα στο πρώτο πόδι και έτερη στο τρίτο «έχουν κάνει τα πλάνα τους, έχουν λάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο θα αποφασίσουν αν έχει νόημα να λειτουργήσουν». Ξεκαθάρισε πάντως πως άλλες αποφάσεις θα λάβει ένα μικρό ξενοδοχείο και άλλες ένα μεγάλο, άλλες ένα ξενοδοχείο που στηρίζεται στους tour operators και διαφορετικές ένα που κάνει το ίδιο απευθείας τις κρατήσεις.

Κόκκινα δάνεια

«Η κρίση που βιώνουμε είναι παγκόσμια. Ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα υπάρξει αύξηση των κόκκινων δανείων, κάτι που σαφώς και μας ανησυχεί, θα υπάρξει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Πάντως είμαι αισιόδοξος πως αυτή τη φορά το πρόβλημα θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμο από ότι στη δεκαετία της κρίσης και αυτό γιατί έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα με μεγαλύτερη τεχνογνωσία στο θέμα και κυβέρνηση που λαμβάνει υποστηρικτικά μέτρα τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημειώνοντας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, πως αυτές που ήταν ενήμερες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου και άντεξαν στην περίοδο της κρίσης σημαίνει πως γνωρίζουν να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.

Αναφερόμενος ο κ. Καραβίας στα υπάρχοντα κόκκινα δάνεια που έχει η Eurobank, τόνισε πως η τράπεζα ακολουθεί ένα εμπροσθοβαρές πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα να τα έχει μειώσει σημαντικά. «Η κρίση αυτή μας βρίσκει με την ολοκλήρωση του εμπροσθοβαρούς πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα 2/3 και με τον δείκτη NPLs στο 15%» εξήγησε ο κ. Καραβίας υπογραμμίζοντας πως στήριξη υπάρχει και από τις εποπτικές αρχές, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), η διοίκηση του οποίου έχει εξαγγείλει ελάφρυνση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και έχει δώσει περιθώρια χρόνου στις τράπεζες. Ωστόσο, στην περίπτωση ανάγκης κεφαλαίων υπάρχουν «μια σειρά από εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ των οποίων και οι ομολογίες». Εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ένεση ωστόσο όπως τόνισε πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες να δούμε την εξέλιξη της οικονομίας το 2020 για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Επίσης χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η τράπεζα δεν επιθυμεί μια bad bank. “Όσο πιο πολλά εργαλεία διαθέτουμε τόσο ευκολότερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Καραβίας.