Skip to main content

Δίγλωσσα πτυχία στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα θα εκδώσει το ΑΠΘ

Ένα βασιλικό διάταγμα του 1930 ήταν η αιτία που απαγόρευε μέχρι σήμερα την έκδοση των τίτλων σπουδών στην αγγλική γλώσσα.

Χρειάστηκε να περάσουν κάμποσες δεκαετίες προκειμένου να επιτραπεί στα ελληνικά πανεπιστήμια να ιδρύσουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ήδη, το πρώτο  λειτουργεί στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολουθεί, από τον επόμενο Σεπτέμβριο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα ιδρύσει ξενόγλωσσο τμήμα Ιατρικής.

Τα μαθήματα, σε αυτά τα τμήματα, θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα. Ωστόσο, όσο και εάν φαίνεται παράδοξο, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν επιτρέπεται να εκδίδουν τίτλους σπουδών στην αγγλική.

Βεβαίως, έως ότου έρθει η ώρα να πάρει το πτυχίο του ο πρώτος φοιτητής ξενόγλωσσου προπτυχιακού τίτλου θα περάσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, όμως υπάρχουν ήδη σοβαροί λόγοι οι οποίοι επιτάσσουν το θέμα αυτό να ρυθμιστεί άμεσα. Πέραν του αναχρονισμού που συνεπάγεται η αδυναμία των ελληνικών ΑΕΙ να εκδώσουν και στην αγγλική γλώσσα τους τίτλους σπουδών, υπάρχουν και σοβαρά πρακτικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες απόφοιτοι κάθε χρόνο οι οποίοι μεταβαίνουν στο εξωτερικό είτε για μεταπτυχιακές σπουδές είτε για αναζήτηση εργασίας.

Τα ξένα πανεπιστήμια, όπως και οι εταιρείες ζητούν, όπως είναι φυσικό να είναι στην αγγλική γλώσσα όλοι οι τίτλοι σπουδών και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος. Έτσι, χιλιάδες απόφοιτοι κάθε χρόνο, υποχρεούνται να καταφεύγουν σε ειδικά διαπιστευμένα μεταφραστικά γραφεία προκειμένου να πάρουν επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου στην αγγλική γλώσσα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές τη μετάφραση την κάνει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, δεν είναι άλλωστε, δα και δύσκολο και το μεταφραστικό γραφείο βάζει απλώς τη σφραγίδα επικύρωσης, εισπράττοντας ένα ποσό της τάξης των ογδόντα έως εκατό ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση η οποία έγινε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή και του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Απόστολου Δημητρόπουλου. Στη συνάντηση “παρών” εκ μέρους του ΑΠΘ ήταν ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη ένα βασιλικό διάταγμα του 1930 είναι η αιτία που απαγορεύει την έκδοση των τίτλων σπουδών στην αγγλική γλώσσα καθώς απαγορεύει το ελληνικό δημόσιο να βάζει τη σφραγίδα του σε ξενόγλωσσα έγγραφα. «Το υπουργείο γνωρίζει το θέμα και υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να λυθεί» αναφέρει ο κ. Κωβαίος.

«Τα ξένα πανεπιστήμια γελάνε μαζί μας. Ζητούν οι απόφοιτοί μας αντίγραφο πτυχίου για να πάνε στο εξωτερικό να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή και να δουλέψουν και δεν μπορούμε να τους δώσουμε τίτλο σπουδών με την αναλυτική βαθμολογία στην αγγλική. Όλα τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη δίνουν τα πτυχία στην αγγλική και μάλιστα μέσω διαδικτύου. Εμείς δεν μπορούμε να το ανεχόμαστε πλέον αυτό. Το ΑΠΘ θα έπρεπε να το έχει λύσει εδώ και χρόνια αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε να το καθυστερήσουμε άλλο».

Ως μια πρώτη λύση το ΑΠΘ ετοιμάζεται να καλύψει εν μέρει αυτό το κενό εκδίδοντας δίγλωσσα πτυχία. Δηλαδή, στο ίδιο έγγραφο θα αναγράφεται η αναλυτική βαθμολογία και ο βαθμός πτυχίου, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. «Είναι μια προσωρινή ενδιάμεση λύση. Έχουμε ήδη ετοιμάσει τη βασική πρότυπη φόρμα την οποία θα στείλουμε στα 41 τμήματα του πανεπιστημίου μας, ώστε να την προσαρμόσουν στα δικά τους προγράμματα σπουδών», αναφέρει ο κ. Κωβαίος. Ο αντιπρύτανης αναγνωρίζει ότι το δίγλωσσο πτυχίο θα εξακολουθεί να στερείται εγκυρότητας έως ότου ψηφιστεί η διάταξη που θα ακυρώνει το βασιλικό διάταγμα του 1930. «Ωστόσο, είναι ένα πρώτο βήμα το δίγλωσσο πτυχίο το οποίο επειδή θα εκδίδεται από το πανεπιστήμιο, ενδεχομένως να γίνεται δεκτό από κάποια ιδρύματα ή εταιρείες του εξωτερικού».