Skip to main content

Δείγμα κεντροαριστερής στροφής σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Μακρόν

Τα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και LCI επέλεξε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για εκτενή συνέντευξη

Ήταν μια δίωρη συνέντευξη σε δύο δημοσιογράφους με «ερωτήσεις - χωρίς αντιρρήσεις», που έδωσαν την ευκαιρία στον Πρόεδρο για έναν θετικό απολογισμό της θητείας του, αλλά και για ένα mea culpa. Μια ενδοσκόπηση για την κατά καιρούς αλαζονική συμπεριφορά του απέναντι στους πολίτες. Αναγνώρισε ότι μπορεί να έχει πληγώσει με φράσεις όπως : «υπάρχουν καλοί άνθρωποι και άνθρωποι του τίποτα» που χρησιμοποίησε στο παρελθόν.

Παράλληλα έκανε μεγάλη προσπάθεια να απαλλαγεί από την ταμπέκα του «Προέδρου των πλουσίων», ενώ θέλησε να διατηρήσει αυτήν του μεταρρυθμιστή.

Στροφή προς τα αριστερά

Μίλησε για την πρόοδο στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας, για δε τη μεταρρύθμιση των συντάξεων που η πανδημία του κορωνοϊού παρεμπόδισε, ξάφνιασε τους Γάλλους εξηγώντας ότι δεν συμφωνεί πλέον με το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης μέσω μορίων που υποστήριζε σθεναρά ο πρώην Πρωθυπουργός του Φιλίπ Εντουάρ, παρ’ ότι είχε προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις.

Η στροφή αυτή θεωρείται μεταξύ άλλων, ως δείγμα κεντροαριστερής στροφής του χθεσινού Μακρόν, ο οποίος  βλέποντας τον συνωστισμό υποψηφίων στα δεξιά, συνειδητοποιεί ότι η ελπίδα κέρδους νέων ψήφων είναι ο χώρος της κατακερματισμένης αριστεράς.

Παρ’ ότι επισήμως δεν είναι ακόμα υποψήφιος, δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι βλέπει τη χώρα πιο πέρα από τον ερχόμενο Απρίλιο» και έκλεισε με μια φράση αγάπης: «Αγαπάω τρελά τις Γαλλίδες και τους Γάλλους» είπε με έμφαση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle