Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
x

ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Μια μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού έφερε κοντά Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Τούρκους και Ισραηλινούς πυροσβέστες

Μια μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή του δάσους της Καντάρας στη βόρεια Κύπρο, οδήγησε στη συνεργασία Ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών, τουρκικών αλλά και ισραηλινών πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το αίτημα των «αρχών» των Τουρκοκυπρίων για συνδρομή από την Κυπριακή Δημοκρατία κατατέθηκε μία μέρα μετά το ξέσπασμα της της πυρκαγιάς μέσω Ηνωμένων Εθνών, αφότου διαπιστώθηκε πως τα εναέρια μέσα κατάσβεσης που έφτασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία, δεν θα ήταν αρκετά για περιορισμό της πύρινης λαίλαπας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ μεσολάβησε ώστε να σταλούν πυροσβεστικά αεροσκάφη και από το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί η αποστολή πυροσβεστικών ελικοπτέρων από την Βρετανική Διοίκηση της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων, κατόπιν αιτήματος της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Τελικά η πυρκαγιά κατασβέστηκε πλήρως τα ξημερώματα μετά το αναπάντεχο ξέσπασμα μιας καλοκαιρινής καταιγίδας.   

Θετικά μηνύματα από ΟΗΕ

Η σημερινή μέρα αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, η οποία υπολογίζεται σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης στην βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου, αλλά και την αγωνία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ «να μην αξιοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς» η βοήθεια που παρείχε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Τατάρ βρίσκεται ήδη υπό πίεση αφού δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση και τ/κ περιβαλλοντικές ομάδες για καθυστέρηση στο αίτημα για βοήθεια προς την κυπριακή δημοκρατία.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στον λογαριασμό στο Twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ,εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ευχαριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους. 

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ