Skip to main content

Δήμοι Σερρών και Κασσάνδρας συνεργάζονται για να τιμήσουν τον Εμμανουήλ Παππά

Ο Εμμανουήλ Παππάς, αν και κορυφαία μορφή της Επανάστασης στις Σέρρες και τη Μακεδονία, η παρουσία του έχει υποτιμηθεί, τόνισε ο δήμαρχος Σερρών

Την αδελφοποίηση του δήμου Σερρών με τον δήμο Κασσάνδρας έχοντας στόχο την ανάδειξη της προσφοράς του Σερραίου ήρωα του 1821 Εμμανουήλ Παππά, 200 χρόνια από τον θάνατό του και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Σερρών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή της δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 - Σέρρες 2021» για την αδελφοποίηση των δυο δήμων της Μακεδονίας, στα εδάφη των οποίων πολέμησε ο Εμμανουήλ Παππάς.

«Ο Εμμανουήλ Παππάς αποτελεί την κορυφαία μορφή της Επανάστασης του 1821 στις Σέρρες και τη Μακεδονία. Ωστόσο, η γνώση στο πανελλήνιο για την προσωπικότητα και τη συμβολή του στην επανάσταση φαίνεται να είναι υποτιμημένη», τόνισε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και συνέχισε: «για αυτό μία από τις σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής Ελλάδα 2021 - Σέρρες 2021 ήταν η αδελφοποίηση με τον δήμο Κασσάνδρας, προκειμένου να αναδείξουμε από κοινού και να υπενθυμίσουμε στις επερχόμενες γενεές, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Εμμανουήλ Παππά για την πατρίδα».

«Η αδελφοποίηση και το μνημόνιο συνεργασίας, που θα ακολουθήσει», τόνισε ο δήμαρχος, «θα αποτελέσουν την αφετηρία κοινών δράσεων και συνεργιών για την αποτύπωση κοινών μονοπατιών ιστορικής μνήμης και ανάδειξης προσωπικοτήτων που έβαλαν το στίγμα τους στην Επανάσταση του 1821».

Από την πλευρά της η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για την πρόταση αδελφοποίησης που δέχθηκε από τον δήμαρχο Σερρών. Μάλιστα, η κ. Χαλκιά παρουσίασε το αντίγραφο της σημαίας-λάβαρο των επαναστατών της Κασσάνδρας κατά τον εξάμηνο αγώνα τους υπό τον αρχηγό της Επανάστασης στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παππά εναντίον των Τούρκων το 1821.

Όπως γνωστοποίησε η κ. Χαλκιά, η σημαία-λάβαρο των επαναστατών της Κασσάνδρας κατά τον αγώνα τους στις Πόρτες το 1821 αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με βάση την ιστορική τεκμηρίωση του μελετητή Απόστολου Στρατή ως μία από τις σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας κατά το 1821, και θα συμπεριληφθεί στη συλλογή σημαιών του μουσείου. Στη σημαία-λάβαρο περιλαμβάνεται, ως ένα από τα έξι χαρακτηριστικά της, μία σημαία μικρού μεγέθους κόκκινη με δύο λευκά άστρα του αρχηγού της Επανάστασης Εμμανουήλ Παππά.