Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δίμηνο με συνεργεία σε περιφερειακό και Μουδανιών για συντηρήσεις

Αγώνας δρόμου για τις τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου να προλάβουν μέχρι 15 Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις βασικές συντηρήσεις και αποκαταστάσεις.

Αγώνα δρόμου δίνουν οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων της Θεσσαλονίκης και των άλλων έξι νομών, προκειμένου να προλάβουν προτού αρχίσει η θερινή τουριστική περίοδος, να ολοκληρώσουν μια σειρά συντηρήσεων σε όλους τους δρόμους.

Ήδη εδώ και δυο μήνες συνεργεία βρίσκονται στους περισσότερους δρόμους, σε μια άνιση μάχη, καθώς οι ανάγκες είναι διαρκείς, προκειμένου να επισκευάσουν τις φθορές και τις βλάβες και να φέρουν το οδικό δίκτυο σε καλή κατάσταση, προτού αρχίσουν οι «εξορμήσεις» του καλοκαιριού.

Το κρίσιμο είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές συντηρήσεις μέχρι τις 15 Ιουνίου ή το πολύ τα τέλη του μήνα, όταν αρχίζει και η μεγάλη κίνηση τα Σαββατοκύριακα.

Σήμερα, πέρα από τις τακτικές συντηρήσεις των συνεργείων της περιφέρειας και των δήμων, που ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία βάση σε όλες τις εθνικές, επαρχιακές και τοπικές οδούς, είναι σε εξέλιξη η μεγάλη εργολαβία ηλεκτροφωτισμού και φωτοσήμανσης σε όλη τη Θεσσαλονίκη, όπου τα προβλήματα περιορίστηκαν ήδη σημαντικά, όμως οι βλάβες είναι διαρκείς και προκύπτουν νέες.

Σύμφωνα με στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, έπειτα από τις αποκαταστάσεις σε ηλεκτροφωτισμό και φανάρια, ολοκληρώθηκε ο πρώτος βασικός κύκλος και πλέον γίνονται επεμβάσεις σημειακά και όπου προκύψουν εκ νέου ανάγκες. Οριστική λύση στο ζήτημα του οδοφωτισμού θα δώσει η μεγάλη εργολαβία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της αντικατάστασης 15.000 λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο με λαμπτήρες τύπου LED, που θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στην οδική ασφάλεια, αλλά και θα έχουν μικρότερες ανάγκες συντήρησης.

Τα συνεργεία, ειδικά στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών τρέχουν για να προλάβουν τις «εξόδους» των Θεσσαλονικιών στη Χαλκιδική και τις άλλες παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας, προτού αρχίσει η επιβολή των γνωστών περιορισμών από την Τροχαία.

Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι αποκαταστάσεις φθορών και βλαβών, να έχουν αποκατασταθεί τα στηθαία ασφαλείας και να έχουν γίνει και οι αναγκαίες ασφαλτοστρώσεις μέχρι τις 15 Ιουνίου στους δυο δρόμους, ώστε να ασφάλεια οι εκδρομείς του καλοκαιριού να χρησιμοποιούν τους βασικούς αυτούς οδικούς άξονες. Ασφαλτοστρώσεις (είναι οι πιο βαριές εργασίες) θα γίνουν το επόμενο διάστημα τόσο στην περιφερειακή οδό, όσο και στη Μουδανιών.

Επίσης, πέρασαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο δυο εργολαβίες για την κοπή των χόρτων σε νησίδες και ερείσματα και άλλες «πράσινες» παρεμβάσεις, που αφορούν σε τέσσερις οδικούς άξονες: την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, τη Μουδανιών, το δρόμο προς Έδεσσα και προς Αρναία. Στο επόμενο εικοσαήμερο αναμένεται μάλιστα να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες. Ανάλογες εργολαβίες προβλέπονται και για τις άλλες εθνικές οδούς, που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στις βασικές επαρχιακές οδούς ήδη συνεργεία έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένους καθαρισμούς και κοπές βλάστησης.