Skip to main content

Δημόπουλος: Με τα νέα μέτρα θα μπορέσουμε να απολαύσουμε Χριστούγεννα

«Προφανώς όλοι καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί αυτό το πέμπτο πανδημικό κύμα», σημειώσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Την εκτίμηση ότι με τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα και με όλες τις προφυλάξεις «θα μπορέσουμε να απολαύσουμε Χριστούγεννα φέτος», υπό την προϋπόθεση ότι στις επόμενες 40 ημέρες θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και ίσως επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού και αυτών που δεν έχουν κάνουν την πρώτη δόση και αυτών που είναι να κάνουν την τρίτη δόση, εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια αύξηση σε αυτά τα ποσοστά, και αν βελτιωθούν περαιτέρω, δημιουργούνται οι συνθήκες να πετύχουμε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό συλλογικής ανοσίας και επομένως να είμαστε πιο προστατευμένοι ως κοινωνία», τόνισε. Ζήτησε, δε, «να περιμένουμε 10 ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα μέτρα και μετά να πούμε αν χρειάζονται και άλλα, γιατί αυτό έχει και μια ψυχολογική επιβάρυνση», σημειώνοντας ότι «δεν βοηθάει το να πούμε από τώρα ότι δεν είναι επαρκή».

«Για κάποιον ο οποίος έχει κάνει τις δυο δόσεις και επομένως έχει αποδεχθεί τα οφέλη του εμβολίου, τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι σχεδόν απαραίτητη λόγω μείωσης της ανοσιακής απόκρισης. Αυτό που λέμε να ενσωματωθεί στο πιστοποιητικό του εμβολιασμού η πραγματοποίηση της τρίτης δόσης μετά τους 6-7 μήνες, είναι μια λογική προσέγγιση», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «προφανώς όλοι καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί αυτό το πέμπτο πανδημικό κύμα». Όπως εξήγησε, άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι ευάλωτα στο να μολυνθούν και να αρρωστήσουν ιδιαίτερα όταν είναι κάποιας ηλικίας, εξ ου και η προστασία κατά κάποιο τρόπο για τα άτομα αυτά με την αποφυγή εισόδου σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός. Επεσήμανε, δε, ότι τα προστατευτικά μέτρα με τις μάσκες, με τις αποστάσεις, με την προσωπική υγιεινή των χεριών, είναι κάτι που θα ακολουθούμε και όσοι έχουμε εμβολιαστεί αλλά και αυτοί που ακόμη το σκέφτονται. Και αυτό, διότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, αλλά ευτυχώς δεν νοσούν  κατά συντριπτική πλειοψηφία. Ωστόσο, μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση της μετάδοσης.

«Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι τα μέτρα ισχύουν για όλους, δηλαδή είτε είναι εμβολιασμένοι είτε δεν είναι. Θέλουμε να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού. Η προστασία αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αμελήσει ή ξεχάσει να κάνουν στην ώρα τους την τρίτη δόση, είναι η αποφυγή να βρεθούν σε χώρους που έχουμε συνθήκες συγχρωτισμού», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. Έφερε ως παράδειγμα ένα θέατρο χωρίς παράθυρα και με πολύ κόσμο, όπου ένας 70χρονος που δεν έχει εμβολιαστεί, εάν έρθει σε επαφή με τον ιό, είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί και να νοσήσει.