Skip to main content

Δήμος Αριστοτέλη: Γαστρονομικός θεσμός με τιμώμενη χώρα την Κροατία (φωτο)

Ο δήμος Αριστοτέλη διοργανώνει γαστρονομικό και τουριστικό θεσμό με τιμώμενη χώρα την Κροατία και ελληνικό τιμώμενο προορισμό την Αμφίπολη

Με τιμώμενη χώρα την Κροατία, ελληνικό τιμώμενο προορισμό την Αμφίπολη και τιμώμενο τοπικό προϊόν τα μύδια της Ολυμπιάδας, ξεκινά το φετινό του “ταξίδι» από αύριο Σάββατο 15 Μαΐου ο γαστρονομικός και τουριστικός θεσμός της Ανατολικής Χαλκιδικής “KOUZINA”, σε μια διοργάνωση με επετειακό χαρακτήρα, που σηματοδοτεί το “άνοιγμα” του τουρισμού στην ανατολική Χαλκιδική.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό που η επίσημη ημερομηνία “ανοίγματος” του Ελληνικού Τουρισμού μας βρίσκει έτοιμους και με δράσεις που για τον επόμενο μήνα θα υποδέχονται φίλους της αριστοτελικής γης από την Ελλάδα και από τη βαλκανική γειτονιά μας. Με την προσθήκη πολιτιστικών δραστηριοτήτων από τα φετινά ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ και την άντληση πολιτιστικών και γαστρονομικών στοιχείων από την τοπική κληρονομιά και τις ιστορικές καταβολές να αποτελεί παραδοσιακά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στοιχείο του θεσμού, για τον επόμενο μήνα ως τις 15 Ιουνίου, η το γαστρονομικό φεστιβάλ “KOUZINA 2021” εστιάζει ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια. Και γίνεται για τον Δήμο Αριστοτέλη, η αφετηρία για να δρέψει σύντομα στα επόμενα χρόνια, τους καρπούς μιας μεγάλης και επαγγελματικής προσπάθειας διεθνούς και πανελλαδικής τουριστικής προβολής και δικτύωσης της περιοχής μας που ξεκίνησε πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, αλλά με τόλμη και πίστη στον στόχο, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό καθ` όλη τη διάρκειά της!»

Στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση είναι:

Η συμμετοχή εννέα (9) guest chef από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δώδεκα (12) τοπικών chef.

Το concept «δοκιμάστε πιάτα από την κάρτα των restaurant μας», που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς χώρους εστίασης να προωθήσουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης το μενού τους, όταν αυτό συνάδει με το θέμα της εκάστοτε ενότητας του KOUZINA.

Πέντε (5) γνωστές εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες και ένδεκα (11) πολιτιστικά δρώμενα, που αναδεικνύουν επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους και συνδέονται με την παράδοση της Ανατολικής Χαλκιδικής και με την τοπική πρωτογενή παραγωγή.

Το τιμώμενο τοπικό προϊόν τα «Μύδια Ολυμπιάδας», με μία (1) κύρια και τέσσερις (4) παράλληλες εκδηλώσεις να φιλοξενούνται στα μυδοτροφεία του Αριστοτελικού Όρους και να καταγράφονται από Γάλλους, Αυστριακούς, Πολωνούς και Κροάτες εκπροσώπους Τύπου. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι συμμετέχουν στα επτά (7) ταξίδια εξοικείωσης, που οργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στοχεύουν στην προβολή κάθε γωνιάς του Δήμου Αριστοτέλη σε έξι (6) ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές αλλά και στην αντίστοιχη ελληνική.   

Προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων μέσα από τις περιηγήσεις ταξιδευτών στον εμπορικό ιστό της Ουρανούπολης: δύο (2) κύριες και έξι (6) παράλληλες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της «μοναστηριακής» εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας, συνθέτουν μία γαστρο-πολιτιστική διαδρομή ανάμεσα σε  βυζαντινούς χώρους και σε τοπικά καταστήματα, όπου θα δοκιμάσει κανείς ολόκληρη την αγιορείτικη παραγωγή.  Στην ίδια ενότητα τοποθετούνται οι τέσσερις (4) κύριες και τέσσερις (4) παράλληλες δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται σε προσκυνήματα και ξωκκλήσια του θαλάσσιου και ορεινού όγκου.

Το φεστιβάλ “KOUZINA 2021” εγκαινιάζει εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε πλοιάρια εν πλω. Την ίδια εβδομάδα παρουσιάζονται οι κολοκυθοανθοί της Βαρβάρας, ένα πρωτοεισαγόμενο στο KOUZINA προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει στα τοπικά και όχι μόνο γαστρονομικά δρώμενα.



Σε συνεργασία με το Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που ο Δήμος Αριστοτέλη δημιούργησε πρόσφατα στην Ουρανούπολη, το KOUZINA 2021 θα υποδεχθεί χορευτικά σχήματα από το Τσέρνοβο της Βουλγαρίας, τη Δράμα και την Αμφίπολη. Η μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική ενότητα άλλωστε είναι αφιερωμένη στην κροατική μεσογειακή κουζίνα και διοργανώνεται με τη συνεργασία τη  “Gault & Millau” της Κροατίας και του “Taste the Meditettanean”, που αποτελεί αντίστοιχη του KOUZINA κροατική διοργάνωση.

Η συμμετοχή της Αμφίπολης ως τιμώμενου προορισμού σε εκδήλωση που συνδέει την παλαιοχωρινή πατάτα και και το ποντιακό πιροσκί.

Η «Γιορτή της Λήξης», η οποία είναι πάντα αφιερωμένη στην αείμνηστη εθελόντρια Ευαγγελία Ηλία – Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, αποτελώντας πανηγυρικό μουσικό αντάμωμα ολόκληρου του κόσμου της Ανατολικής Χαλκιδικής, που εδώ και πολλά χρόνια δίνει το στίγμα της δημιουργίας πραγματικού έργου. Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του KOUZINA θα φυτευτούν δέντρα στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, ώστε να θυμίζει ότι σε όλους ότι «ο σπόρος που ρίχνουμε θα μετατραπεί σε δέντρο, τη σκιά του οποίου μπορεί να μην απολαύσουμε ποτέ. Αυτή όμως θα σκιάσει ευεργετικά τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

Η διοργάνωση KOUZINA τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη.