Skip to main content

Δήμος Δέλτα: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το 2023, οι προθέσεις και τα πρόσωπα

Πιθανές πολλές αποχωρήσεις σε σχέση με το 2019 και θολό τοπίο σχετικά με τις συμμαχίες και τα ψηφοδέλτια-Ποιοι ετοιμάζονται, ποιοι είναι αναποφάσιστοι

Θολά νερά θυμίζει το αυτοδιοικητικό σκηνικό στον δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, όπου πέραν του νυν δημάρχου, Γιάννη Ιωαννίδη, σίγουρη υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 δεν προκύπτει προς το παρόν.

Νωρίς ακόμη, όμως η γαλάζια πολυκατοικία στην περιοχή θα πρέπει να βρει έναν υποψήφιο, που θα μπορέσει να κοντράρει στα ίσα τον νυν δήμαρχο, οι πολιτικές ρίζες του οποίου είναι στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ιωαννίδης, που έκανε τη μεγάλη ανατροπή το 2019 και βγήκε δήμαρχος, παρότι την πρώτη Κυριακή ήρθε δεύτερος, πίσω από τον Μίμη Φωτόπουλο (τότε δήμαρχο), αυτή τη στιγμή παίζει μόνος του, δεδομένου ότι ακόμη κανείς προερχόμενος από τη ΝΔ δεν έχει καταλήξει ότι θα είναι υποψήφιος.

Διεργασίες και συζητήσεις γίνονται, ειδικά από τα τοπικά κομματικά στελέχη της ΝΔ, ωστόσο ακόμη δεν έχει προκύψει ο... εκλεκτός.

Το 2019, ο κ. Φωτόπουλος την πρώτη Κυριακή άγγιξε το 26% και ήρθε πρώτος, με τον κ. Ιωαννίδη να λαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,8%. Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο, ο κ. Ιωαννίδης ξεπέρασε κατά περίπου χίλιες ψήφους τον κ. Φωτόπουλο, λαμβάνοντας ποσοστό 53,2% έναντι 46,8% και αναδείχθηκε δήμαρχος.

Τρίτος ήταν ο επίσης πρώην δήμαρχος, Γιώργος Γλώσσης, με ποσοστό 20,52%, ενώ καλά τα πήγε ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος (επίσης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που πήρε την τέταρτη θέση με ποσοστό 15,43%. Ακολούθησε ο Σπύρος Σταματάκης με 9,39% και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), Λίνα Χατζηκυριάκου, με 5,91%.

Ο κ. Ιωαννίδης αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, ήδη έχει αρχίσει να δουλεύει την υποψηφιότητά του, ενώ είναι σε συζητήσεις για νέες συμμαχίες εν όψει 2023.

Ο κ. Φωτόπουλος, που μετά τις εκλογές έγινε γενικός γραμματέας στον δήμο Θεσσαλονίκης και έπειτα από σχεδόν τριετή θητεία έφυγε, με την αποχώρησή του θεωρήθηκε ότι θα είναι σίγουρα υποψήφιος δήμαρχος Δέλτα στις εκλογές του 2023.

Ωστόσο, υπάρχει και η προοπτική να είναι υποψήφιος βουλευτής στα Γρεβενά με τη ΝΔ. Οριστικές αποφάσεις δεν έχει λάβει. Εξάλλου, εάν αποφασίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος θεωρείται ότι έχει έτοιμη την ομάδα και το ψηφοδέλτιο για το 2023, οπότε δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα πάρει σύντομα και εγκαίρως τις αποφάσεις του.

Πληροφορίες θέλουν και τον κ. Γλώσση να προβληματίζεται και να είναι αναποφάσιστος εάν θα δοκιμάσει εκ νέου την τύχη του στον δήμο Δέλτα.

Όπως αναποφάσιστος είναι και ο κ. Σταματάκης προς το παρόν, αν και πηγές από την περιοχή ανέφεραν ότι θα καλοέβλεπε μια συνεργασία και κοινή κάθοδο με κάποιον υποψήφιο, ο οποίος θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο.

Εκ νέου υποψήφιος αναμένεται να είναι ο κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος ετοιμάζει ήδη ψηφοδέλτιο και έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του, ενώ έχει κάνει και . "Η αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα και κόμματα. Η προοπτική μας είναι προοδευτική όχι κομματική", λέει ο ίδιος.

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αναμένεται να είναι και πάλι η κ. Χατζηκυριάκου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας και γιος του αείμνηστου δημάρχου, Νίκου Γιουτίκα, είναι πάντα ως όνομα στο προσκήνιο των δημοτικών εκλογών, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι θα επιμείνει να λέει όχι, παραμένοντας σταθερός στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επιμένει αυτοδιοικητικά...

Επίσης, ακούγεται το όνομα του γαλάζιου, Νίκου Κράββα, ως υποψηφίου δημάρχου, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το θολό τοπίο, πρέπει να προστεθεί και η ανυπαρξία υποψηφίου με προέλευση από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019. Ζήτημα που επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν και τοπικά εκτιμάται ότι δεν πρόκειται το κόμμα να εκπροσωπηθεί στον συγκεκριμένο δήμο ούτε το 2023.