Skip to main content

Δήμος Καλαμαριάς: Ξεκινάει το 2022 η κατασκευή του πάρκου των αισθήσεων

Βασικό κριτήριο κατά την επιλογή των υλικών είναι η χρήση συμβατών προς το περιβάλλον υλικών και η τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

Το πρώτο αισθητηριακό πάρκο στην Ελλάδα, αντάξιο με αυτά των σκανδιναβικών χωρών, αναμένεται να δημιουργηθεί στην Καλαμαριά, μετά τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο δήμος από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επισημαίνεται.

Πρόκειται για ένα πάρκο που ενεργοποιεί την οσμή, εφόσον έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ειδικών αρωματικών φυτών, την ακοή, μέσω της ύπαρξης του τρεχούμενου νερού, πτηνών και υπαίθριων μουσικών οργάνων, την αφή μέσω ανάγλυφων επιφανειών, αλλά και τις συμμετοχικές δράσεις, όπως ύπαρξη λαχανόκηπου κλπ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στο πάρκο διαμορφώνονται διαδρομές και διευρυμένες περιοχές-πλατώματα που περιλαμβάνουν καθιστικά, τεχνητά πρανή- λοφίσκους χαμηλού ύψους με φυτεύσεις και γκαζόν, καθώς και μία μικρή τεχνητή λίμνη με το φυσικό της περιβάλλον, επιφάνειας, 27,00 τμ.

Βασικό κριτήριο, κατά την επιλογή των υλικών είναι η χρήση συμβατών προς το περιβάλλον υλικών, η τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφάλειας.

Το Αισθητηριακό Πάρκο  θα βρίσκεται απέναντι από τη Συζωή, που φιλοξενεί παιδιά με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, του Συλλόγου παιδιών με σύνδρομο Down και του Συλλόγου καρκινοπαθών παιδιών, Στοργή. «Στόχος όμως είναι να αγκαλιαστεί απ’ όλο τον κόσμο και να αποτελέσει κοινό τόπο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία τα παιδιά να εξοικειωθούν με την έννοια της διαφορετικότητας, γεγονός που θα καλλιεργήσει το σεβασμό και την υπευθυνότητα, πλέον ως ενήλικες πολίτες» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ναταλία Παντελίδου.

Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τις 411.006,16 ευρώ, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.