Skip to main content

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τη θεομηνία της Κυριακής στην Κατερίνη (φωτο)

Αρχίζει σήμερα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις - Φόβοι για νέες καταστροφές από το νέο κύμα κακοκαιρίας τα επόμενα δύο 24ωρα.

Την επίσημη καταγραφή των τεράστιων καταστροφών που άφησε πίσω της η θεομηνία της περασμένης Κυριακής αρχίζει από σήμερα ο δήμος Κατερίνης. Την ίδια στιγμή επί ποδός βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει σήμερα την περιοχή και όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Οι θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι σάρωσαν την περιοχή την Κυριακή προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε οικισμούς του παραλιακού μετώπου, όπως η Παραλία, η Ολυμπιακή Ακτή και ο Κορινός, όπου η θάλασσα κυριολεκτικά βγήκε στη στεριά και πλημμύρισε τους δρόμους.



«Από την Πέμπτη και την Παρασκευή, όταν επίσης σημειώθηκαν βροχές, ήμασταν επί ποδός με μηχανήματα, προκειμένου να κάνουμε εργασίες, ώστε να υπάρχει παροχέτευση σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Δυστυχώς, αυτό που έγινε την Κυριακή ήταν ανεπανάληπτο. Έπεσαν πολλά χιλιοστά βροχής και ήταν φύσει αδύνατον να δουλέψουν τα μηχανήματα για να βοηθήσουν το παραλιακό μέτωπο», ανέφερε στη Voria.gr η προϊσταμένη του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κατερίνης, Μαρίζα Αντωνακοπούλου.



Υπερχείλισαν ρέματα και κανάλια

Επιπλέον, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ρέματα και κανάλια, να μεταφερθούν φερτά υλικά σε ορεινά χωριά, να σπάσουν αγωγοί ύδρευσης και να καταγραφούν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο.



«Είχαμε σοβαρά προβλήματα σε δύο φράγματα, τα οποία, λόγω των πολλών χιλιοστών βροχής που έπεσαν απότομα, έφτασαν οριακά να υπερχειλίσουν και πολύ έντονες καταστροφές σε διαδημοτικές και διακοινοτικές οδούς, στα ασφαλτικά και στα πρανή των δρόμων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν σπάσει αγωγοί ύδρευσης, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα πρόβλημα στο πόσιμο νερό σε περιοχές όπως ο Σβορώνος, το Τόξο, η Εξοχή, ο Τρίλοφος, η Ρητίνη, ο Άγιος Δημήτριος. Επίσης, είχαμε πολλές φερτές ύλες και λάσπη στα ορεινά χωριά, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να είναι δύσκολη η μετακίνηση με τα αυτοκίνητα, γιατί οι φερτές ύλες έχουν μείνει ακόμα στους δρόμους», επισήμανε η κ. Αντωνακοπούλου, η οποία πρόσθεσε ότι από χθες έχουν αρχίσει οι εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.



Καταστροφές καταγράφηκαν και σε αγροτικές καλλιέργειες κυρίως στα ορεινά χωριά, ενώ στον Σβορώνο υπήρξαν απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας της υπερχείλισης ενός καναλιού. Παράλληλα, υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου το νερό μπήκε μέσα σε σπίτια.



Οι εκτεταμένες ζημιές οδήγησαν τη διοίκηση του δήμου να ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από σήμερα, εξάλλου, θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν στον δήμο τις αιτήσεις αποζημίωσης για κύριες κατοικίες και επιχειρήσεις.



Στον δήμο Δίου - Ολύμπου

Μικρότερης έκτασης ήταν η καταστροφές στον δήμο Δίου – Ολύμπου. Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Λαμπονίκος, οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν στη δημοτική ενότητα Δίου και κυρίως στους τρεις οικισμούς Δίον, Καρίτσα και Κονταριώτισσα.



«Τα φαινόμενα ήταν πολύ έντονα. Μόνο στο Δίον έπεσαν 205 χιλιοστά νερού, όταν στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας έπεσαν 77 χιλιοστά. Στους οικισμούς συσσωρεύτηκαν χώματα και χαλίκια, τα οποία καθαρίστηκαν από συνεργεία του δήμου, ενώ πλημμύρισαν κάποια υπόγεια σπιτιών. Κυρίως όμως είχαμε ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο και πλημμύρες σε χωράφια. Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου, γιατί είναι η περίοδος που κλαδεύονται τα ακτινίδια και οι αγρότες χρειάζονται την πρόσβαση στα χωράφια», τόνισε ο κ. Λαμπονίκος.



Ανησυχία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και η Πολιτική Προστασία, πάντως, παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, έντονα καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν σήμερα και αύριο στην περιοχή.

«Το έκτακτο δελτίο προβλέπει πάλι θυελλώδεις ανατολικούς ανέμους, πράγμα που είναι πολύ επικίνδυνοι, γιατί οι συγκεκριμένοι άνεμοι είναι αυτοί που επιβαρύνουν πολύ το παραλιακό μέτωπο. Και το χειρότερο είναι ότι η νέα κακοκαιρία θα χτυπήσει σε ένα έδαφος που είναι ήδη κορεσμένο από νερό, με επιβαρυμένα κανάλια και ρέματα», τόνισε η κ. Αντωνακοπούλου.