Skip to main content

Ζητούν τοπικά δημοψηφίσματα για αυτονόμηση των ορεινών περιοχών του Δ. Λαγκαδά

Επιτροπή αποτελούμενη από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων θα επεξεργαστεί το αίτημα πολιτών για τη δημιουργία αυτόνομου ορεινού δήμου

Το αίτημα κατοίκων του ορεινού όγκου του Σοχού για διοικητική αυτονόμηση της περιοχής σε νέο δήμο συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά.

Το ζήτημα της σύστασης νέου δήμου Σοχού, που θα περιλαμβάνει τις ορεινές περιοχές των δύο καλλικρατικών δήμων Λαγκαδά και Βόλβης, διεκδικούν εδώ και χρόνια κάτοικοι της περιοχής και πλέον συντεταγμένα από το καλοκαίρι του 2020, όταν συγκρότησαν το Κίνημα Πολιτών Σοχού, Αρέθουσας και Περιχώρων.

Με αίτημά τους προς το δημοτικό συμβούλιο οι εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν να εξεταστεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στο παρελθόν με στόχο να προωθήσει τη διεκδίκηση στο υπουργείο Εσωτερικών. «Ο δήμαρχος είχε ξαναφέρει το θέμα αρχές Οκτωβρίου και τότε είχε δημιουργηθεί μία επιτροπή, η οποία όμως δυστυχώς δεν συνεδρίασε ποτέ. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Εμείς πιέζουμε, γιατί οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι, επειδή μάλλον πάμε για εκλογές, ίσως ανοίξει πάλι το χωροταξικό», εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος του κινήματος, Αποστόλης Μισχόπουλος.

Στο τραπέζι τοπικά δημοψηφίσματα

Η αρχική πρόταση του κινήματος πολιτών ήταν να ανεξαρτητοποιηθούν και να συνενωθούν η δημοτική ενότητα Αρέθουσας του Δήμου Βόλβης, καθώς επίσης η δημοτική ενότητα Σοχού και οι οικισμοί Λοφίσκος και Αρετή του πρώην Δήμου Βερτίσκου, που πλέον υπάγονται στον Λαγκαδά, περιοχές που περιλαμβάνουν συνολικά 16 χωριά. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών είχαν ζητήσει τη δημιουργία ορεινού δήμου και πριν από τον Καλλικράτη, ενώ έθεσαν εκ νέου το ζήτημα πριν από την ψήφιση του Κλεισθένη, επισημαίνοντας ότι η γεωγραφική διαίρεση ήταν λανθασμένη, καθώς δεν έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χωριών του ορεινού όγκου, που στην πλειονότητά τους είναι αγροκτηνοτροφικά.

«Έπειτα από δέκα χρόνια αποδείχτηκε ότι ο Καλλικράτης έχει αποτύχει σε κάποιες περιπτώσεις. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, έτσι ώστε η ζωή των κατοίκων των ορεινών χωριών να γίνει λίγο καλύτερη. Εμείς δεν αναφέρουμε πλέον ποια χωριά θα είναι μέσα στον νέο δήμο. Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το υπουργείο, το οποίο έχει μελέτες στα χέρια του. Η πρόταση του 2010 ήταν για 16 χωριά, όμως σήμερα κάποια τοπικά συμβούλια χωριών αντιδρούν. Εμείς είμαστε της άποψης ότι σε αυτόν τον ορεινό δήμο που χρειάζεται να δημιουργηθεί πρέπει να συμμετέχουν χωριά και κάτοικοι που το επιθυμούν. Γι’ αυτό κι έχουμε προτείνει -και υπάρχει χρόνος να γίνει αυτό- να διενεργηθούν τοπικά δημοψηφίσματα, τα οποία προβλέπονται και από τον Κλεισθένη. Γιατί δεν μπορεί ένα τοπικό συμβούλιο να αποφασίσει για κάτι τόσο σοβαρό. Ο λόγος πρέπει να πάει στους πολίτες», τόνισε ο κ. Μισχόπουλος.

Διαπαραταξιακή επιτροπή

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να συνέλθει στο προσεχές διάστημα η επιτροπή του δήμου, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Το κίνημα πολιτών, εξάλλου, έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, παρουσία της δημοτικής αρχής και φορέων της περιοχής.

Σχολιάζοντας το αίτημα των πολιτών, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, ανέφερε στη Voria.gr: «Τους ακούω, τους στηρίζω, αλλά άλλοι αποφασίζουν. Έθεσα δύο φορές στο παρελθόν το θέμα στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο δεν μας άφησαν περιθώρια συζήτησης, με το σκεπτικό ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Υπάρχει ήδη φάκελος για το θέμα, τον οποίο θα προωθήσουμε και πάλι στο υπουργείο, αναμένοντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα».